Турчинов запропонував "ефективну" альтернативу проведенню АТО на Донбасі

Турчинов запропонував "ефективну" альтернативу проведенню АТО на Донбасі

Фото: Reuters

Секретар РНБО вважає, що АТО виконала свою функцію.

Україна потребує нового формату захисту від гібридної війни, яку веде РФ.

Про це сьогодні, 13 червня, заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

На його думку, оголошена у 2014 році антитерористична операція на території Луганської і Донецької областей має завершитися.

"Військові дії тривають на сході нашої країни вже три роки, і переросли як за тривалістю, так і за масштабами формат АТО. Водночас потрібно зазначити, що антитерористична операція виконала дуже багато важливих завдань. Саме в рамках АТО ми зупинили агресора, змогли провести президентські, парламентські і місцеві вибори, а також звільнили значну частину окупованої території України. Водночас настав час перейти до нового формату захисту країни", - сказав Турчинов.

Секретар РНБО зазначив, що українське законодавство не відповідає новим викликам, адже передбачає застосування Збройних Сил України лише у випадках оголошення війни і АТО.

Відтак, Турчинов переконаний, що "настав час не просто визнати окупованими деякі регіони Донецької і Луганської областей, а чітко, на законодавчому рівні, визначити засади державної політики щодо їх звільнення". Для цього, на думку секретаря РНБО необхідна нова ефективна технологія захисту України від агресора. Вона може передбачати надання президенту України право застосовувати ЗСУ та інші військові формування проти гібридної агресії з боку РФ.

Крім того, Олександр Турчинов виступив за створення у зоні протистояння Оперативного штабу з широкими повноваженнями для комплексного управління ЗСУ, усіма силовими структурами, а також військово-цивільними адміністраціями.

У разі схвалення таких кроків це, як вважає секретар РНБО, "тільки посилить фундамент Мінських угод, оскільки їх реалізація неможлива без вирішення питань безпеки і без звільнення окупованої української території".

"Це надзвичайно серйозне питання, яке вимагає обговорення в професійному експертному середовищі. Уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей" буде представлений Президентові, після чого, сподіваюся, він оперативно буде внесений до Верховної Ради", - сказав він.

Нагадаємо, нещодавно поблизу селища Жолобок на Луганщині велися запеклі бої. Бій був дуже щільний – близько 80 влучань на одну невеличку ділянку. Проте, повтор 2014-2015 років окупантам не вдався – українські військові змогли не лише відбити атаку, а й змусити їх покинути свій прапор і тікати. Щонайменше 15 бойовиків було знищено.

Потужні битви біля Жолобка вчергове довели рівень боєготовності українських бійців

Потужні битви біля Жолобка вчергове довели рівень боєготовності українських бійців

Повʼязані теми:

Наступна публікація