Туск назвав "планом Кремля" політику Польщі стосовно України та ЄС

Туск назвав "планом Кремля" політику Польщі стосовно України та ЄС

Фото: Reuters

Президент Євросоюзу занепокоєний через дії польського уряду.

Президент Євросоюзу Дональд Туск заявив у неділю, що він стурбований політикою правого польського уряду, яку він назвав "планом Кремля".

Про це пише Reuters.

"Увага! Гостра суперечка з Україною, ізоляція в Європейському Союзі, відхід від верховенства закону та незалежних судів, атака на неурядовий сектор та незалежні ЗМІ - стратегія "ПіС" чи план Кремля? Дуже схоже, щоб спати спокійно", - написав Туск у своєму Twitter.

"Чорний список" Ващиковського: польські прикордонники не впустили Святослава Шеремета

"Чорний список" Ващиковського: польські прикордонники не впустили Святослава Шеремета

Туск називав, зокрема, той факт, що Україна викликала польського посла в Києві в суботу після того, як Польща відмовила у в'їзді українському чиновнику Святославу Шереметі.

У відповідь на це прем’єр-міністр Польщі Беата Шилдо написала у Twitter: "Дональд Туск як євро президент нічого не зробив для Польщі. Сьогодні, використовуючи свою позицію для атаки на польський уряд, він атакує Польщу".

Польська правляча партія "Право і Справедливість" (ПіС) дедалі частіше вступає у конфронтацію з ЄС і Туском після приходу до влади наприкінці 2015 року, хоча напруження між Туском та ПіС триває вже багато років. Польський уряд критикують через політику щодо імміграції та намагання встановити контроль над судами на засобами масової інформації.

Польський уряд заперечує всі звинувачення Брюсселя в тому, що його політика підриває верховенство права або створює ізольованість Польщі в Європі, кажучи, що країна потребує "капітального ремонту" неефективної правової системи і що вона відстоює свої інтереси в ЄС.

Більшість законодавців ЄС у середу вимагали покарання євроскептичного уряду у Польщі, заявивши, що він підриває верховенство права та сприяє нетерпимості.

Нагадаємо, 18 листопада польські прикордонники не пустили в країну Святослава Шеремета – секретаря Державної комісії в справах увічнення пам'яті учасників Антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій.

Шеремета разом із делегацією прямував у Польщу, щоб ушанувати пам'ять вояків армії Української Народної Республіки та Української галицької армії. На пункті пропуску "Шегині" польські прикордонники повідомили, що для Святослава Шеремета в'їзд заборонений на рік. Чому - не пояснили. А на додачу ще й анулювали німецьку шенгенську візу.

Шеремета - перший українець із так званого "чорного списку" Вітольда Ващиковського. Раніше глава МЗС Польщі склав цей перелік з українських політиків, що, на його погляд, мають антипольські погляди. Хто ще в тому переліку - достеменно не відомо. Перевірити це можна тільки на кордоні.

Напередодні, 17 листопада, у Кракові представники президентів України та Польщі зібралися на обговорення історичних проблем, котрі останнім часом стали причиною прохолоди у відносинах між державами. Консультації тривали кілька годин і проходили в таємному режимі. У підсумку Україна погодилася на скасування мораторію на проведення пошуково-ексгумаційних робіт стосовно загиблих під час Другої світової війни. 

Робоча сила та вигідні клієнти: Польща дедалі більше уваги приділяє життю української громади

Робоча сила та вигідні клієнти: Польща дедалі більше уваги приділяє життю української громади

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація