Туск та Порошенко закликали Росію негайно звільнити всіх українських заручників

Туск та Порошенко закликали Росію негайно звільнити всіх українських заручників

Фото: УНІАН

Український президент хоче перейти до активної стратегії деокупації Криму.

Усі українські заручники, які незаконно утримуються Росією, мають бути негайно звільнені.

Про це заявив президент Європейської Ради Дональд Туск під час спільної прес-конференції після саміту Україна – ЄС.

"Я закликаю негайно звільнити всіх незаконно утримуваних українських громадян, які перебувають в Росії та на кримському півострові", - сказав він.

Своєю чергою президент України Петро Порошенко наголосив, що Росія перетворює анексований Крим на острів несвободи та загроз, тож варто переходити до активної стратегії деокупації Криму.

"Ми домовились надати більш прагматичної підтримки нашому діалогу щодо наслідків тимчасової окупації кримського півострова. Сьогодні склалися усі умови, щоб перейти від політики невизнання до активної стратегії деокупації кримського півострова, який Росія перетворює на острів несвободи та загроз", - зазначив він.

Окрім цього Порошенко назвав символічним те, що у свій день народження кримчанин Олег Сенцов досі незаконно перебуває у російській в'язниці.

"Це підкреслює нашу спільну відповідальність за долю всіх українських громадян, які утримуються Росією у якості заручників – на Донбасі, в Криму чи безпосередньо в Росії", - додав глава держави.

Нагадаємо, 25 серпня 2016 року Сенцова засудили загалом до 20 років ув'язнення у колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до здійснення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті.

Секретар РНБО Олександр Турчинов зазначає, що необхідно посилити роботу контррозвідки, щоб виявляти колаборантів для обміну на в'язнів Кремля.

"Олеже, тримайся, ми з тобою! Ти був, є, і завжди будеш вільною Людиною! Російські ґрати не зможуть цього змінити. Україна боротиметься за тебе до перемоги!" - наголосив Турчинов.

Повʼязані теми:

Наступна публікація