У Бундестазі закликали Меркель вимагати від Путіна звільнення Сенцова

У Бундестазі закликали Меркель вимагати від Путіна звільнення Сенцова

Фото: Reuters

Очільниця опозиційної фракції Німеччини вважає, що продовжувати взаємодію з РФ у "некритичному режимі" не можна.

Голова опозиційної фракції партії "Союз 90/Зелені" у Бундестазі Катрін Герінг-Екардт закликала канцлерку ФРН Ангелу Меркель під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним виступити за звільнення українського режисера Олега Сенцова з російської колонії.

Випадок Сенцова показує, "наскільки погано все з захистом прав людини при Путіні", заявила Герінг-Екардт в інтерв'ю агентству AFP, опублікованому в суботу, 18 серпня.

"За всієї необхідності діалогу з Путіним уряду Німеччини не слід нехтувати нашими власними цінностями", - вважає очільниця парламентської фракції "Зелених".

З авторитарним російським президентом і його корумпованим режимом не можна продовжувати взаємодію в "некритичному звичайному режимі", підкреслила вона.

"Меркель повинна дати зрозуміти, що продовжувати утримувати Сенцова як політичного заручника неприйнятно. Якщо його незабаром не відпустять, це призведе до значного погіршення відносин між Росією і Європою", - застерегла голова опозиційної фракції.

Вона назвала "жорстоким і нелюдським" той факт, що Сенцов "після легітимної критики протиправної російської окупації Криму" був засуджений "за сфабрикованою справою" до 20 років колонії в Сибіру. Катрін Герінг-Екардт також додала, що Меркель повинна пояснити президенту РФ, "що європейські санкції можуть бути послаблені тільки після того, як Путін закінчить військову агресію проти України і будуть реалізовані мінські домовленості".

Ангела Меркель зустрінеться з Володимиром Путіним у замку Мезеберг - резиденції німецького уряду, розташованій за 70 кілометрів на північ від Берліна - увечері 18 серпня. Основними темами переговорів лідерів двох держав стануть конфлікт у Сирії та ситуація на Сході України, а також питання співпраці у сфері енергетики.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до вчинення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті. 14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ.

Сенцов відмовився просити Путіна помилування. За даними його адвоката, у нього дуже низький пульс, анемія та проблеми із серцем, але від голодування відмовлятися він не збирається. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація