У ЦВК дали оцінку спробі змінити виборче законодавство - вважають це порушенням прав українців

У ЦВК дали оцінку спробі змінити виборче законодавство - вважають це порушенням прав українців

Фото: УНІАН

За два місяці до голосування змінювати виборчу систему "неможливо", заявила глава Комісії.

Зміна виборчої системи за кілька місяців до самих виборів порушує права українців, вважають у ЦВК.

Про це заявила голова Комісії Тетяна Сліпачук під час брифінгу щодо організації та проведення позачергових парламентських виборів.

"Є кодекс належних практик у виборчих справах, який був затверджений Венеційською комісією, відповідно до якого наші міжнародні спостерігачі оцінюють зокрема вибори в усьому світі. Зміни системи виборчої є можливими і доцільними з точки зору юридичної передбачуваності процесів, які очікуються, зокрема й кандидатами", - почала Сліпачук.

На її думку, за два місяці до дня голосування змінювати виборчу систему "неможливо". "Ми порушуємо виборчі права громадян, які певною мірою готуються до участі у виборах, зокрема і тих, що користуються правом бути обраними", - пояснила вона.

За її словами, поспішати з такими питаннями і ухвалювати питання "з коліна" неприпустимо.

"Коли ми змінюємо виборчі правила, ми маємо думати не тільки про порядок голосування, а ми маємо думати й про виборчі права громадян, про гендерні принципи, ми маємо думати про наших тимчасово переміщених осіб, осіб з інвалідністю", додала глава ЦВК.

Вона додала, ЦВК буде невпинно говорити про це з депутатами та демонструвати і доводити, що це неможливо. Втім, на думку Сліпачук, серед народних депутатів і без того "існує це розуміння".

Нагадаємо, 20 травня Зеленський під час інавгураційної промови заявив, що розпускає Верховну Раду. Політики відреагували на це по-різному: ми зібрали їхні коментарі з цього приводу.

Вранці 21 травня в Адміністрації президента відбулись консультації із спікером Андрієм Парубієм, його заступниками, лідерами фракцій і депутатських об'єднань. У прес-службі Зеленського назвали головний аргумент для розпуску - "дуже низька довіра громадян до парламенту". Юридична підстава для розпуску – від 2016 року у ВР не існувало коаліції.

За словами голови Адміністрації президента Андрія Богдана, можливим є зменшення строків тендерних закупівель, які будуть проводитися ЦВК для провдення виборів до ВРУ. Окрім цього, Зеленський хоче внести зміни до закону України про вибори, а саме зменшити прохідний бар'єр до 3% та скасувати мажоритарну систему.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради. Згідно з ним, позачергові вибори відбудуться 21 липня.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Результати виборів до Ради
Наступна публікація