У Казахстані розпочалися позачергові президентські вибори

У Казахстані розпочалися позачергові президентські вибори

Фото: alau.kz

На посаду президента претендують 7 кандидатів.

У Казахстані в неділю, 9 червня, почалося голосування на позачергових виборах глави держави. Більшість виборчих дільниць в країні відкрилися о 7 годині ранку (4:00 за київським часом) і закриються о 20:00 за місцевим часом.

В остаточний список увійшли 7 кандидатів, серед яких - виконувач обов'язків глави держави Касим-Жомарт Токаєв, депутати Данія Еспаева і Жамбил Ахметбеков, опозиційний політик Аміржан Косанов, представник профспілок Амангельди Таспіхов, письменник Садибек Тугела і представник агросектора Толеутай Рахімбек.

Президента республіки обирають на п'ять років під час загального прямого голосування. Глава держави має право обіймати свій пост не більше двох термінів поспіль. Якщо в день виборів жоден з кандидатів не набере понад 50 відсотків голосів, то буде призначений другий тур. У ньому можуть брати участь два кандидати, що набрали найбільше голосів.

Після відставки країна очікувала, хто стане бажаним спадкоємцем і припускали, що це буде спікер сенату і донька президента Дарига Назарбаєва. Однак від керівної партії висунули Касима Жомарт Токаєва, який виконує обов’язки президента. Інтриги у голосуванні оглядачі не прогнозують. "Ми залишили нашу мрію, що дебати будуть на стадіоні, на наступні вибори", - зізнався політолог Галим Байтук. Експерти кажуть, що глобальних змін від зміни влади наразі очікувати не варто, бо Назарбаєв від активного управління відійшов, але це ще зовсім не кінець його епохи.

У Казахстані обиратимуть президента і серед кандидатів вперше немає Назарбаєва

У Казахстані обиратимуть президента і серед кандидатів вперше немає Назарбаєва

Повʼязані теми:

Наступна публікація