У комітеті пояснили, чому Зеленський вирішив звільнити всіх членів ЦВК

У комітеті пояснили, чому Зеленський вирішив звільнити всіх членів ЦВК

Фото: УНІАН

Центрвиборчком звинуватили в упередженості.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що всіх членів ЦВК треба звільнити через "бездіяльність" під час реєстрації кандидатів на вибори, а також "необ'єктивність".

Про це розповіла заступниця голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розповіли, народна депутатка від фракції "Слуга народу" Аліна Загоруйко під час брифінгу, передає Укрінформ.

"Мотивацію цього подання умовно можна поділити на чотири блоки. Перша частина стосується рішень, дій або бездіяльності Центральної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України", - повідомила член комісії.

Водночас, за її словами, у самому поданні йдеться про те, що "під час здійснення реєстрації ЦВК була упередженою і діяла всупереч принципам, які визначені виборчим законодавством".

Там також наводиться статистика про рішення судів. Так, 28 рішень Центральної виборчої комісії були скасовані судами, а дії ЦВК визнані протиправними, йдеться в поданні.

За словами Загоруйко серед мотивів подання також – необ'єктивність та упереджений підхід ЦВК щодо визначення відомостей в автобіографії кандидатів.

"У цьому плані Центральна виборча комісія не здійснила жодних дій, які б унеможливили перешкоджанню формуванню волі виборців. Мова йде про те, що у своїх автобіографіях кандидати могли зазначати різну інформацію. ЦВК дуже часто відходила від принципу об'єктивності, мотивуючи це тим, що в них недостатньо повноважень для перевірки тих чи інших відомостей. Відповідні суб'єкти виборчого процесу йшли в суд, відстоювали своє право і, відповідно, рішення ЦВК були скасовані", - зазначила депутатка.

Вона додала, що після рішень судів ЦВК знаходила можливість "унормувати ці питання”.

Загоруйко заявила, що, зокрема, на округах 169 і 198 під час парламентських виборів була неоднакова практика застосування законодавства, коли існують однакові підстави.

"На підставі звернень розглядалися питання скасування реєстрації народних депутатів. Тільки в одних моментах ЦВК робила один підхід, приймали одне рішення, а в питанні кандидата від "Слуги народу" – Куницького – приймали абсолютно діаметральне рішення і скасовували реєстрацію. І знов-таки судом рішення про скасування реєстрації було скасовано", - сказала Загоруйко.

Також вона зазначила, що в одному з рішень судів прописано, що ЦВК не виконала рішення суду, а станом на сьогодні є округ, де досі не встановлені результати парламентських виборів.

Як поінформувала Аліна Загоруйко, у середу вранці вже відбулося засідання підкомітету, де обговорювалося подання. Також це питання розгляне комітет з організації держвлади на засіданні 11 вересня, де вирішить, чи пропонувати це питання для винесення в зал.

Депутат зауважила, що подання Президента про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії надійшло до Ради 9 вересня.

Про подання повідомляв раніше theБабель із посилання на власні джерела в пресслужбі Верховної Ради. Своєю чергою ZN писав, що формальним приводом для звільнення членів ЦВК стане ситуація на 198 окрузі Черкаської області, де Верховний суд скасував результати виборів за позовом кандидата від "Слуги народу" Наталії Дяченко, завдяки чому переміг самовисуванець Сергій Рудик. "Насправді Банкову не влаштовує контроль над ЦВК, що перебуває в руках колишнього президента Петра Порошенка і ексдепутата Олександра Грановського", - зазначає видання, посилаючись на джерело в Офісі президента.

Згодом народний депутат Олексій Гончаренко оприлюднив подання президента України Володимира Зеленського про звільнення членів Центральної виборчої комісії.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація