У Кремлі готові повернути Україні контроль на кордонах Донбасу, але на своїх умовах - ЗМІ

У Кремлі готові повернути Україні контроль на кордонах Донбасу, але на своїх умовах - ЗМІ

Контроль за кордоном буде формальним / Фото: Держприкордонслужба України

Контроль на кордоні може стати формальним.

У Кремлі готові повернути Україні контроль на кордоні непідконтрольної частини Донбасу, але на своїх умовах.

Формально, Україну допустять до кордону, однак стояти на пропускних пунктах будуть не українські прикордонники, а представники так званих "ДНР" та "ЛНР".

По це у своїй статті для "Дзеркала тижня" написав журналіст Сергій Рахманін.

"Кремль, за деякими даними, налаштований обговорювати можливий дозвіл раніше табуйованих питань. Наприклад, питання про кордон. Київ розумів, що контроль над ним йому не повернуть. Росія не мала ні найменшого бажання запускати на територію ОРДЛО (окремі райони Донецької та Луганської областей – Ред.)  українських прикордонників. З'явився компромісний варіант: Москва готова обговорювати повернення пунктів прикордонного контролю під крило Києва. Але за умови, що особовий склад загонів буде формуватися з числа представників місцевого населення", - пояснив журналіст.

Але, на думку Рахманіна, підступність такого варіанту "контролю" є очевидною, оскільки тільки формально підпускає українців до кордонів неконтрольованих території Сходу.

"Підступ ясний: такий кордон буде тільки вважатися українським. Навіть за наявності синьо-жовтих прапорів. Але він буде вважатися українським",  - пише Рахманін.

На його думку, такий "компромісний варіант" є вигідним для офіційних сторін обох країн.

"Такий варіант влаштовує всіх. Включно із українською владою. Якщо тільки її цікавить не повернення реального контролю, а ефектний привід про це заявити. Рано чи пізно фальсифікація розкриється, але це буде потім. А перемоги, які продаються, потрібні зараз", - переконаний журналіст.

Нагадаємо, що 16 липня Верховна Рада України ухвалила і направила до Конституційного суду проект змін Основного Закону країни, який передбачає більші повноваження регіонів, їхню фінансову незалежність і особливий статус окупованих територій Донецької і Луганської областей. На засідання спеціально прибули президент Петро Порошенко, прем'єр Арсеній Яценюк, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт і заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.

Конституційні пропозиції викликали невдоволення частини коаліції – фракції "Самопоміч" і "Радикальної партії". На їхню думку, ухвалення змін призведе до соціального колапсу держави і впливу бойовиків і Кремля на політику України.

Рішення після палких виступів ухвалили. "За" проголосували 288 народних депутатів.

Згідно проекту у регіонах на місця передаються фінансові важелі та повноваження. Скасовується інститут голів держадміністрацій. Крім того, оперативне управління на місцях покладається на виконкоми місцевих рад, які контролюватимуть призначені президентом префекти.

МЗС Росії розкритикувало проект конституційних змін щодо децентралізації в Україні. На їхню думку, зміни суперечать Мінським угодам. Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Конституція України має узгоджуватися з донецькими та луганськими бойовиками. Своєю чергою, ватажки "ЛНР" і "ДНР" також негативно відреагував на проправки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація