У Кремлі прокоментували ідею Зеленського щодо зміни Мінських угод

У Кремлі прокоментували ідею Зеленського щодо зміни Мінських угод

Фото: flickr.com/photos/29712319@N02/

Речник Путіна нагадав про узгоджений у Парижі "успішний" документ.

Для зміни Мінських угод щодо повернення контролю над кордоном та особливого статусу територій "потрібна взаємна воля сторін конфлікту", а потім обговорювати учасникам "нормандського саміту".

Про це заявив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, пишуть "РИА Новости".

"Тут навіть треба не Кремль питати. Тут потрібна обопільна воля сторін конфлікту, а сторонами конфлікту є з одного боку Київ, а з іншого боку - самопроголошені республіки. Під мінським комплексом заходів стоїть підпис представників самопроголошених республік. Відповідно, говорити про будь-які новації, не дізнаючись точку зору і позицію представників самопроголошених республік, можна, але це малоперспективно", - сказав він.

Питання контролю над кордоном із Росією стало найважчим під час перемов у Парижі - Зеленський

Питання контролю над кордоном із Росією стало найважчим під час перемов у Парижі - Зеленський

Також Пєсков висловив бажання "всіх подумки повернути в Париж".

"І нагадати документ, який був узгоджений учасниками саміту і який в принципі можна і треба вважати успіхом. У підсумкових угодах паризького саміту "нормандського формату" в преамбулі у другому параграфі йдеться, що Мінські угоди продовжують бути основою роботи "нормандського формату", держави - учасники якого прихильні до їхнього повного виконання. Якщо після понеділка сталася якась зміна позицій однієї зі сторін, а саме Києва, то це питання, яке належить довго і напружено аналізувати всім трьом іншим учасникам "нормандського формату", - резюмував речник Путіна.

Зазначимо, раніше український президент Володимир Зеленський закликав внести правки в Мінські угоди, зокрема, щодо контролю над кордоном.

Нагадаємо, в Парижі 9 грудня відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року.

Після прибуття Зеленського до Єлисейського палацу о 14:55 за місцевим часом (15:55 за Києвом), одразу розпочалася зустріч з президентом Франції Еммануелем Макроном, а після 16-ї - з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

О 16:00 була запланована зустріч лідерів країн-учасниць "Нормандського формату", а на 18:45 – пресконференція чотирьох лідерів, однак зустріч "четвірки" розпочалася на дві з половиною години пізніше. Також відбулися перші перемовини віч-на-віч Зеленського та Путіна.

Зустрічі тривали майже до опівночі за Києвом, після чого лідери "нормандської четвірки" дали разом пресконференцію та оприлюднили спільну заяву

Володимир Зеленський під час спілкування з пресою назвав головною перемогою саміту в Парижі обмін полоненими до кінця року у форматі всіх на всіх, але визнав, що цього "замало". Сторони під час зустрічей також обговорили "газове питання", контроль кордону на Донбасі, а також домовились про наступний саміт протягом чотирьох місяців.  

Повну хронологію перемовин "нормандської четвірки" читайте за цим посиланням

Повʼязані теми:

Наступна публікація