"У Криму зрадники України судять тих, хто не зрадив": Умеров виступив із сильною промовою у суді

"У Криму зрадники України судять тих, хто не зрадив": Умеров виступив із сильною промовою у суді

Фото: УНІАН

Один з лідерів кримських татар закінчив промову словами "До зустрічі в Гаазі!".

Один з лідерів кримських татар, заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, якого в окупованому Криму судять за заклики до повалення державного ладу в Росії, виступив із сильною емоційною промовою під час свого останнього слова в суді.

У Криму татарські активісти сплалитили величезний штраф окупаційному суду монетами

У Криму татарські активісти сплалитили величезний штраф окупаційному суду монетами

"Я не вважаю себе винним перед Росією у чому б то не було! Це вона винна переді мною! Це вона вчинила акт агресії щодо України, окупувавши і анексувавши мою Батьківщину – Крим!", - почав свою промову Умеров.

Заступник голови Меджлісу заявив, що його судять за його політичні погляди, але він все одно не визнає окупації Криму Росією. На думку Умерова, півострів може повернутися до складу України, але не насильницьким шляхом.

"Не визнаючи юрисдикцію Росії в Криму, я вважаю можливим повернення Криму лише ненасильницьким шляхом, думаю, що ефективне посилення економічних санкцій призвело б до того, що РФ сама прийняла б рішення про повернення Криму під юрисдикцію України", - сказав він, додавши, що його позиція збігається з позицією всього цивілізованого світу.

Підсудний назвав анексію Криму у 2014 році агресією з боку Росії і зазначив, що кримські татари у той період проявили свою громадянську позицію прихильності цілісності України і досі, в переважній більшості, її не змінюють.

"Саме через таку позицію кримськотатарський народ опинився під катком репресій де-факто встановленої у Криму російської окупаційної влади", - заявив Умеров.

Що стосується кримінальної справи стосовно нього, заступник голови Меджлісу зазначив, що "демонізована ФСБ насправді виявилася не в змозі навіть за цілий рік як слід сфабрикувати кримінальну справу на три томи", тому його влаштує лише виправдувальний вирок.

"Сьогодні в Криму зрадники України судять тих, не зрадив! Зрадники судять патріотів! Боротьба триває, незалежно від змісту вироку!", - сказав Ільмі Умеров.

За його словами, кримськотатарський народ зараз відстоює безпеку всього цивілізованого світу.

"Якщо агресія Росії щодо України і Криму залишиться безкарною, це стане прецедентом, через який остаточно впаде весь світовий порядок", - вважає він.

Він закінчив свою промову словами з кримськотатарського гімну: "Я поклявся, я дав слово, за народ свій померти...". І додав: "До зустрічі в Гаазі!".

Нагадаємо, російська окупаційна влада в Криму звинуватила Умерова в екстремізмі. Такого висновку співробітники ФСБ дійшли через заяви заступника голови Меджлісу на каналі АТR. Крім того повідомлялось, що рішенням російської окупаційної влади у Криму діяльність Меджліса кримськотатарського народу заборонено, а за кожні збори Меджлісу будуть відкриватись кримінальні провадження.

На засіданні суду 20 вересня російське обвинувачення вимагає для Умерова 3,5 роки позбавлення волі умовно із забороною займатися публічною та викладацькою діяльністю терміном на три роки. Вирок Ільмі Умерову винесуть 27 вересня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація