У Лукашенка стверджують, що Порошенко вибачився за інцидент з білоруським літаком

У Лукашенка стверджують, що Порошенко вибачився за інцидент з білоруським літаком

Фото: Reuters

Відповідні служби найближчим часом нібито проведуть консультації про співпрацю в галузі безпеки.

Президент України Петро Порошенко нібито вибачився за інцидент з цивільним літаком авіакомпанії "Бєлавіа" і поінформував президента Білорусі Олександра Лукашенка, що винні покарані.

Про це йшлося під час телефонної розмови президента Білорусі Олександра Лукашенка з президентом України Петром Порошенком.

Глави держав нібито домовилися, що відповідні служби найближчим часом проведуть консультації про співпрацю в області безпеки для запобігання подібним інцидентам надалі.

Також президенти обговорили і організацію роботи щодо мирного вирішення конфлікту в Україні. Білорусь і далі готова робити все, щоб в Україні запанував мир.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що епізод з поверненням літака авіакомпанії "Бєлавіа" рейсом Київ – Мінськ переростає в міжнародний скандал. Білорусь на офіційному рівні зажадала вибачень і грошових компенсацій від України.

Вказівку повертати Boeing дали українські спецслужби, які отримали інформацію про можливе вивезення одним з пасажирів інформації, яка може загрожувати державній безпеці. Підозрюваного зняли з літака і обшукали. Борт вилетів до Мінська після дозаправки, а чоловіка через кілька годин правоохоронці відпустили – він дістався до Мінська іншим авіалайнером.

Прес-секретар СБУ Олена Гітлянська переконує, що дії спецслужби були стандартними для подібних випадків у світовій практиці. Білорусів обурило не це, а нібито загроза підняти в небо військові винищувачі у разі відмови цивільного літака повернутися в Київ. В Україні таке звинувачення відкидають. "Дуже дивним виглядає заява, що проти цивільного літака можуть бути підняті винищувачі. Переговори вів диспетчер "Украероруху". Це хіба що людський фактор, дуже сумнівно, але я ще раз кажу – я навіть не хочу в таке вірити", - заявила Гітлянську. В "Украерорусі" коментарів щодо ситуації поки не надали.

Інцидент стався через Армена Мартиросяна – громадянина Вірменії, який живе в Москві, працює в прокремлівських ЗМІ та постійно поливає брудом Україну. Російські видання називають його журналістом, сам себе він вважає політтехнолог. Чоловік розповів, що у нього шукали якусь інформацію, яку він вивозив на електронному носії. "Вже все нормально", - запевнив він. Що саме цікавило СБУ і було щось вилучено, у спецслужбі не конкретизують. Мовчання пояснюють таємницею слідства.

Міжнародний скандал: Україна погрожувала підняти винищувачі проти білоруського літака

Міжнародний скандал: Україна погрожувала підняти винищувачі проти білоруського літака

Повʼязані теми:

Наступна публікація