У МВС показали ймовірну схему незаконного збагачення Льовочкіна

У МВС показали ймовірну схему незаконного збагачення Льовочкіна

Сергій Льовочкін / Фото: УНІАН

Екс-глава АП за часів Януковича володіє акціями на 100 млн доларів.

Міністерство внутрішніх справ України опублікувало схему щодо можливого ухилення від сплати податків та незаконного збагачення нардепа від "Опозиційного блоку" Сергія Льовочкіна.

Під час розслідування слідчі встановили, що Льовочкін та скандальний олігарх Дмитро Фірташ, яким підконтрольна компанії GDF Media Limited, у 2015 році перерахували 100 мільйонів доларів на користь російського "Первого канала". Сума стала оплатою за удаваний правочин з придбання 29%  акцій ПрАТ "Телеканал Інтер". Згодом частину акцій "Інтера" вивели на зареєстровану у Кіпрі компанію Oskaro investments limited, 100 % акцій якої належить Льовочкіну.

"Вказані обставини також підтверджуються тим, що Льовочкін  у своїй декларації вказав, що він є власником акцій компанії Oskaro investments limited, у загальній кількості 20 тисяч акцій номінальною вартістю 130 тисяч 480 грн, тобто на загальну суму 2 млрд 609 млн 600 тисяч грн, що складає понад 100 млн доларів США", - йдеться у повідомленні МВС.

Схема ймовірного збагачення Льовочкіна / Фото: МВС

Під час перевірки джерел походження коштів правоохоронці встановили, що від 2010 до 2014 року Льовочкін  обіймав посаду глави Адміністрації президента України за часів Віктора  Януковича, а від 2014 року до теперішнього часу є народним депутатом України і не займається підприємництвом.

Натомість офіційні доходи Льовочкіна  від 2014 до 2016 року складають 334 тисячі 46 грн.

"Тобто, на даний час Льовочкін Сергій Володимирович має у власності акції компанії на суму, що у понад сім тисяч разів перевищує його офіційно задекларовані доходи за останні три роки", - уточнили у Міністерстві.

Під  час розслідування було отримано інформацію про те, що Льовочкін через підконтрольні йому офшорні компанії легалізував частину здобутих злочинним способом коштів шляхом придбання численних об’єктів нерухомості у різних країнах світу. Також правоохоронцями розслідуються інші епізоди можливої протиправної діяльності посадових осіб медіа групи "Інтер".

Заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції підполковник поліції Дмитро Бут, який займається справою щодо оборудок "опоблоківця", заявив про брудну медіакампанію проти нього на підконтрольному Льовочкіну "Інтері" і подав до суду.

 "Я був змушений звернутися до Шевченківського суду із позовом про захист честі і гідності. Згідно із законом відповідачем є та сторона, яка займається поширенням інформації, у моєму випадку – телеканал "Інтер". Я хочу щоб вони хоча б сказали: на підставі чого зроблені висновки про те, що я злочинець, що я обманюю, займаюся рейдерством та вимаганням", - наголосив Бут.

Він закликав спростувати поширену проти нього інформацію у разі, якщо її достовірність не буде доведена. 

Як повідомлялося раніше, за 2016 рік Льовочкін задекларував майже 8 мільйонів гривень доходу. "Опоблоківець" має квартиру в Києві (178 кв.м) й орендує офіс (682,6 кв. м), безоплатно користується будинком та трьома земельними ділянками в Козині на Київщині. 

У декларації також зазначено право користування житловим будинком і земельною ділянкою майже в 1 гектар у Франції і апартаментами в Греції.

Повʼязані теми:

Наступна публікація