У МЗС розповіли, скільки українських дипломатів залишилось у Росії після скандалу зі Скрипалем

У МЗС розповіли, скільки українських дипломатів залишилось у Росії після скандалу зі Скрипалем

Фото: УНІАН

За час російської агресії було розірвано понад 40 угод із РФ.

У Росії на дипломатичній службі залишилися 37 українських дипломатів.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль під час засідання комітету Верховної Ради у закордонних справах, пише "Інтерфакс-Україна".

"Залишилися 37 наших дипломатів. Зараз ми подаємо на узгодження відсутнє число", - сказала вона, зазначивши, що, можливо, йтиметься про 13 дипломатів на заміну висланим.

За словами Зеркаль, МЗС працює над забезпеченням захисту прав українських політв'язнів в Росії, незважаючи на видворення дипломатів.

Окрім цього вона повідомила, що від початку російської агресії Україна призупинила дію або розірвала 44 договори.

"До 2014 року Україна і РФ уклали 451 міжнародний договір. Після початку збройної агресії ми почали інвентаризацію правової бази двосторонніх відносин з Росією. Станом на квітень 2018 року, за нашими даними, було виконано всі необхідні внутрішньодержавні процедури і прийнято рішення про призупинення або зупинення дії одного міждержавного договору, 25 міжурядових договорів (20 з ініціативи України, 5 – Росії), 18 міжвідомчих договорів", – додала Зеркаль, уточнивши, що, зокрема, намагалися зменшити кількість угод, які Україна не зацікавлена подовжувати.

Заступниця глави МЗС також розповіла, що позиція щодо договору про дружбу, партнерство і співробітництво з РФ полягає в недоцільності подовження такого договору.

"Ми не виступаємо за розрив такого договору, ми виступаємо за те, щоб не подовжувати дію цього договору на наступні 10 років, оскільки змінилися обставини відносин України і РФ. Ці обставини вимагають нових підходів до договірної основи", – резюмувала Зеркаль.

Нагадаємо, 5 березня BBC повідомила, що у Великій Британії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив до лікарні після серйозного отруєння невідомою речовиною. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався до поліції із заявою про те, що побоюється за своє життя. Дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер 2006 року в результаті отруєння полонієм.

26 березня західні країни заявили про видворення російських дипломатів. Наразі відомо про відповідне рішення вже 26 країн щодо 150 дипломатів. Видворення дипломатів стало відповіддю на спробу отруєння колишнього розвідника Сергія Скрипаля та його доньки у Великій Британії, за яким, як вважає британське слідство, стоїть Москва.

Першою про видворення російських дипломатів оголосила, власне, Велика Британія (23 дипломати), потім до неї приєдналися 15 країн ЄС, США, Канада, Норвегія та Україна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація