У МЗС України висловили протест через судилища над Балухом та Пановим в окупованому Криму

У МЗС України висловили протест через судилища над Балухом та Пановим в окупованому Криму

Дипломати закликали Росію припинити репресії над українцями.

Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест у зв’язку з рішеннями т.зв. "судів" російської окупаційної влади Криму у справах українських політв’язнів Євгена Панова та Володимира Балуха.

Про це повідомили у прес-службі МЗС України.

"Обвинувачення Євгена Панова в "участі в диверсійно-терористичній діяльності" є сфабрикованими та політично вмотивованими, а його засудження до 8 років колонії суворого режиму - нелегітимним", - йдеться у повідомленні.

За словами дипломатів, особливе занепокоєння викликає той факт, що під час проведення "досудових слідчих дій" до Євгена Панова застосовувалися тортури, що є грубим порушенням засадничих норм міжнародного права у сфері прав людини, закріплених, зокрема, у Загальній декларації прав людини від 10 грудня 1948 року, а також у низці міжнародних конвенцій, що засуджують катування та інше нелюдське поводження.

"Рішуче засуджуємо тривалі репресії проти Володимира Балуха, якому т.зв. "залізничним районним судом" в окупованому Сімферополі сьогодні було відмовлено в умовно-достроковому звільненні", - зазначили у відомстві.

Як наголошується у заяві, МЗС вимагає від держави-окупанта негайно припинити репресії проти громадян України Євгена Панова, Володимира Балуха, а також понад 60 українців, які утримуються кремлівським режимом в Росії та в окупованому Криму, звільнити їх з-під варти та забезпечити безперешкодне повернення додому.

"Вкотре наполягаємо на виконанні Російською Федерацією у повному обсязі резолюцій Генеральної Асамблеї ООН "Територіальна цілісність України" від 27 березня 2014 р., "Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим і м.Севастополь (Україна)" від 19 грудня 2016 р. і 19 грудня 2017 р., а також наказу Міжнародного суду ООН щодо запобіжних заходів у рамках позову України проти Російської Федерації стосовно застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", - додали у МЗС та закликали світову спільноту, міжнародні правозахисні інституції вжити всіх можливих правових і дипломатичних заходів з метою звільнення громадян України, незаконно утримуваних в Росії та на території тимчасово окупованого Криму; притягнення осіб, відповідальних за порушення прав людини та тортури на території окупованого Криму, до відповідальності;  а також посилити тиск на країну-окупанта з метою відновлення суверенітету і територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах.

Нагадаємо, 10 серпня 2016 року Федеральна служба безпеки РФ повідомила про запобігання в окупованому Криму терористичним актам, які нібито були підготовлені Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України. Одним з організаторів терактів назвали Євгена Панова. Брат затриманого українця стверджує, що його викрали на території материкової України і вивезли на окуповану територію.

13 липня "кримського диверсанта" Панова засудили до 8 років колонії суворого режиму. Політв’язень своєї провини не визнав. 

До того ж сьогодні суд окупованого Криму відмовив політв'язню Балуху, який голодує вже 115 днів, в умовно-достроковому звільненні. Спершу Володимира Балуха засудили до трьох років і семи місяців колонії-поселення за звинуваченням у нібито незаконному зберіганні боєприпасів. Правозахисники вважають, що його репресували за проукраїнську позицію, зокрема за прапор України, вивішений у дворі його будинку.

5 липня так званий "суд" засудив Балуха до п'яти років позбавлення волі в рамках двох кримінальних справ. Його також зобов'язали виплатити штраф у розмірі 10 тисяч рублів. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація