У НАБУ бажання нардепів встановити контроль над Бюро назвали шляхом до знищення

У НАБУ бажання нардепів встановити контроль над Бюро назвали шляхом до знищення

Фото: УНІАН

Антикорупціонери вважають, що парламент може ухвалити відповідний закон.

У Національному антикорупційному бюро відреагували на заяву представників фракцій БПП і "Народного фронту" про необхідність "встановлення парламентського контролю" над діяльністю НАБУ.

Як механізм контролю парламентарі запропонували затвердити законопроект, що  спрощує процедуру звільнення директора НАБУ через висловлення йому недовіри простою більшістю голосів у парламенті та аналогічні дії щодо глави САП. Також вказаний законопроект може значно розширити повноваження комісії зовнішнього контролю НАБУ через надання її членам доступу до державної таємниці та права перевіряти не тільки завершені й передані до суду справи, але й поточні розслідування.

Зірвана спецоперація та спроба дати хабар: що відомо про затримання детектива НАБУ

Зірвана спецоперація та спроба дати хабар: що відомо про затримання детектива НАБУ

"Наголошуємо, що в разі ухвалення цього законопроекту, буде завдано нищівного удару по незалежності новостворених антикорупційних орган та тих здобутків у боротьбі з корупцією, яких їм вдалося досягти попри системний опір правлячих еліт. На жаль, існує велика ймовірність, що даний законопроект може бути ухвалений найближчим часом", - наголосили у прес-службі Бюро.

В антикорупційному органі переконані, що такі кроки є частиною плану головною метою якого є "знищення НАБУ і САП, блокування розслідувань щодо топ-посадовців та звільнення топ-корупціонерів від відповідальності".

У НАБУ наголосили, що нардепи мають спрямувати зусилля на  створення незалежного Антикорупційного суду та надання Бюро права на автономне прослуховування.

Нагадаємо, нардепи "Блоку Петра Порошенка" Артур Герасимов і "Народного фронту" Максим Бурбак зареєстрували у Верховній Раді законопроект, відповідно до якого керівників антикорупційних органів можна було звільнити без проведення зовнішнього аудиту.

Також цього дня, 6 грудня, народний депутат від фракції "Самопоміч" Єгор Соболєв був рекомендований до звільнення з посади голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції. За таке рішення проголосували 12 народних депутатів із фракції "Блоку Петра Порошенка", "Відродження", "Опозиційного блоку". Двоє утримались. Роботу Соболєва було визнано незадовільною. Далі рішення буде передане на розгляд Верховної Ради України.  

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація