У НАЗК переконують, що не мають доступу до е-декларацій працівників СБУ

У НАЗК переконують, що не мають доступу до е-декларацій працівників СБУ

Фото: УНІАН

У НАЗК поки ніхто не має доступу до державної таємниці. 

Голова Національного агентства України з питань запобігання корупції Наталія Корчак заявила, що ніхто з членів НАЗК не має доступу до електронних декларацій співробітників СБУ, які засекретили.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми".

"З такими деклараціями повинні працювати тільки ті особи, які мають доступ до державної таємниці. У НАЗК поки ніхто не має доступу до державної таємниці", - зазначила Корчак.

"В СБУ є співробітники, які ведуть контррозвідувальну діяльність, і відповідний закон захищає відомості про їхню особу і про фінансування їхньої діяльності. Водночас керівництво Служби безпеки і публічні працівники не підпадають під цю категорію", - додав співавтор закону "Про запобігання корупції" Віктор Чумак.

Представники міжнародної громадської організації по боротьбі з корупцією Transparency International Україна вважають, що позиція СБУ суперечить духу закону про електронне декларування.

Такої ж думки дотримуються і юристи громадської організації "Центр протидії корупції", вони будуть оскаржувати в суді засекречування інформації про статки працівників спецслужби.

Нагадаємо, НАБУ відкрило справи проти двох нардепів і судді через їхні е-декларації. 17 листопада, Національне антикорупційне бюро України відкрило три кримінальні провадження за фактами незаконного збагачення (ч. 2 та ч. 3 ст. 368-2 КК України) на підставі аналізу відомостей, наведених у е-деклараціях. Два провадження відкриті щодо народних депутатів, ще одне — проти представника судової гілки влади.

"Зазначені три кримінальні провадження щодо фактів незаконного збагачення відкриті за результатами розгляду звернень народних депутатів та відповідних інформаційно-аналітичних перевірок, проведених із залученням Управління аналітики та обробки інформації НАБУ", – ідеться в повідомленні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація