У нелегітимній Держдумі РФ підготували гнівну заяву щодо українського закону про освіту

У нелегітимній Держдумі РФ підготували гнівну заяву щодо українського закону про освіту

Фото: УНІАН

Російські "депутати" засудили ухвалення документу.

У "Держдумі" Росії підготували заяву стосовно українського закону про освіту, в якому засудили ухвалення Верховною Радою цього документу.

Про це повідомляють РИА Новости із посиланням на відповідний проект постанови.

"У Державній Думі Федеральних Зборів РФ добре розуміють, що так звана реформа освіти в Україні спрямована своїм вістрям насамперед на знищення залишків навчання російською мовою і переслідує кінцевою метою повну асиміляцію російського населення України. Продовжуючи колишню лінію в мовному питанні, влада України знову провокує ситуацію і відтворює причини, що стали відправною точкою для розвитку конфлікту, а потім і громадянської війни на Сході України", - йдеться в тексті заяви "Держдуми".

У Росії назвали цей закон "актом насильницької українізації, який грубо суперечить ратифікованій Україною Європейській хартії регіональних мов або мов меншин".

У "Держдумі" засудили ухвалення закону та заявили про "свою повну підтримку протестів в Україні і в європейських країнах з приводу його прийняття".

Так звані депутати планують направити свою постанову і заяву до Міжпарламентської Асамблеї держав-учасниць СНД, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі, Державних зборів Угорщини, Парламенту Молдови, Народних зборів Польщі, Парламенту Румунії і Верховної Ради.

Нагадаємо, департамент інформації і друку МЗС Росії жорстко розкритикував ухвалений Радою Закон "Про освіту". У МЗС РФ наголосили, що документ обмежує інтереси мільйонів російськомовних жителів України.

У Росії наголосили, що документом встановлюються "жорсткі обмеження на використання мов національних меншин з перспективою їхнього повного вимивання з освітньої системи цієї країни до 2020 року". 

5 вересня під час засідання Рада ухвалила в цілому закон України "Про освіту", яким запровадила 12-річну середню освіту. Мовою навчання у закладах освіти визначено державну. У документі передбачається, що у закладах можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома та більше мовами - державною мовою, англійською мовою, а також іншими офіційними мовами Європейського Союзу. 

Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти. 

Україна відреагувала на обурення Європи, щодо скорочення обсягу викладання мовами нацменшин

Україна відреагувала на обурення Європи, щодо скорочення обсягу викладання мовами нацменшин

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація