У парламенті прийняли заяву Гройсмана про звільнення

У парламенті прийняли заяву Гройсмана про звільнення

Фото: УНІАН

Документ надійшов 23 травня.

У Верховній Раді України зареєстровано заяву про звільнення прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Про це повідомила керівник прес-служби апарату Верховної Ради Ірина Кармелюк. Заява зареєстрована 23 травня. 

Володимир Гройсман оголосив про намір звільнитися у день інавгурації Володимира Зеленського 21 травня. Під час своєї промови в парламенті президент звернувся до Кабміну з закликом подати у відставку. "Під час своєї інавгураційної промови він (президент України Володимир Зеленський - Ред.) сказав, що уряд має скласти свої повноваження. Я думаю, що ви всі розумієте, що уряд складає повноваження перед новообраним парламентом, а не новообраним президентом. Але, разом з тим, я готовий піти у відставку одразу після проведення в середу чергового засідання уряду", - сказав він. 

Очільник Кабміну додав, що він мав розмову з президентом і пропонував йому спільно працювати, однак гарант обрав інший шлях. "Я запропонував президенту, парламенту, щоби ми спільно сформували новий порядок денний і дуже швидко почали приймати рішення, які зроблять країну сильнішою. Але він обрав інший шлях", - пояснив Гройсман.

Рішення прем'єра схвалили не всі члени Уряду. Зокрема, віце-прем’єр-міністр України з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе готова очолити український уряд на перехідний період до парламентських виборів. 

Своєю чергою, глава Адміністрації президента Андрій Богдан спокійно відреагував на заяву Гройсмана. "Ми розуміємо, що є бажання у старих посадовців, які ментально старі, а не за віком, максимально скинути можливі проблеми на президента Зеленського. Причому, в перші ж дні. Проте хочу засмутити прем’єр-міністра – ніхто плакати не буде, якщо він таки внесе таке подання. Кінець історії України не станеться. В Україні, як і в будь-якій державі, існує принцип безкінечності влади. Влада, той чи інший орган, працює, поки не буде призначено новий склад. Тому не проблема – нехай іде. Буде виконувати обов’язки перший віце-прем’єр. Будуть виконувачі обов’язків міністрів. В історії України це було багато разів. Жодного колапсу не станеться. І, можливо, це буде одне з найбільш правильних рішень прем’єр-міністра, якщо він таки зробить - публічне самознищення", - сказав Богдан.

Більшість членів Кабміну підтримали рішення Гройсмана про відставку

Більшість членів Кабміну підтримали рішення Гройсмана про відставку

Повʼязані теми:

Наступна публікація