У політикумі заговорили про майбутнє "Опоблоку" в контексті нового арешту Фірташа

У політикумі заговорили про майбутнє "Опоблоку" в контексті нового арешту Фірташа

Вплив можливої екстрадиції олігарха до США на українську політику не буде великим, кажуть експерти.

51-річний олігарх Дмитро Фірташ уже три роки вимушено перебуває поза Україною, адже тут його погрожує заарештувати міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Натомість у прокуратурі наявність кримінальних проваджень супроти олігарха заперечують, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Перший арешт Фірташа стався у березні 2014-го року – через три тижні після того, як Революція Гідності вигнала Віктора Януковича з країни. Австрійська поліція затримала бізнесмена неподалік його офісу у Відні на прохання США. Америка звинуватила Фірташа у хабарі на суму понад 18 мільйонів доларів – начебто ці гроші призначалися індійським чиновникам за розробку титанового родовища. Також американці підозрюють багатого українця у співпраці з російськими мафіозі. Але австрійська Феміда тоді відмовилася видавати олігарха американському правосуддю, а за Фірташа вніс нечувану для європейців заставу у 125 мільйонів євро російський багатій з оточення Володимира Путіна. Олігарх вийшов під домашній арешт в Австрії та отримав назад свій паспорт.

Що означає для України екстрадиція до США одного з найбагатших і найвпливовіших бізнесменів

Що означає для України екстрадиція до США одного з найбагатших і найвпливовіших бізнесменів

21 лютого 2017 року австрійська прокуратура таки домоглася, щоб українця затримали. Перед тим апеляційний суд скасував рішення про неможливість екстрадиції Фірташа до США. Українські політологи прогнозують, що тепер олігархові світить заокеанська тюрма. Але на на політичний пасьянс в Україні це суттєво не вплине. "Безумовно, це послабляє вплив групи, яку називають група Льовочкіна-Фірташа. Наскільки я знаю, фракцію ділити не збираються – це просто невигідно обом акціонерам. Партія Ахметова може бути створена окремо від "Опозиційного блоку", - каже політолог Володимир Фесенко.

Цю ж тему активно обговорюють у кулуарах Верховної Ради. "Можливо, десь тут скривається, або не скривається, теза щодо розколу "Опоблоку"", - каже представник БПП Валерій Пацкан. "Впевнений, що "Опозиційний блок" не розколеться. І це точно не буде причиною для якогось внутрішнього конфлікту. Працював, працює і буде працювати, поки депутати готові до спільних дій", - спростовує його представник Юрій Павленко.

Кореспондент ТСН Ганна Бока

Повʼязані теми:

Наступна публікація