У Польщі розпочалися вибори до Сейму та Сенату

У Польщі розпочалися вибори до Сейму та Сенату

Фото: Reporters Without Borders

Загалом, по всій Польщі утворено понад 27 тис. виборчих дільниць

У неділю 13 жовтня у Польщі розпочалися вибори до двох палат парламенту. Поляки обиратимуть 460 депутатів Сейму та 100 сенаторів.

Про це повідомляє Укрінформ.

До нижньої палати парламенту (Сейму) обиратися будуть 5112 кандидатів, в середньому 11 осіб на одне місце. До верхньої палати парламенту (Сенат) - 278 кандидатів: майже 3 особи на місце.

На виборах до Сейму зареєстровано 10 виборчих комітетів, з яких – п’ять в усіх виборчих округах. На виборах до Сенату зареєстровано по всій країні 53 виборчі комітети.

Соцопитування показали, що найбільшу підтримку серед населення Польщі має керівна партія “Право і Справедливість” (PiS), за яку готові проголосувати 42-47% поляків. Це приблизно на 20% більше, ніж за найбільшу опозиційну силу – “Громадянську коаліцію”.

П’ятивідсотковий виборчий бар’єр можуть також подолати також” Союз демократичної лівиці”, консервативна “Польська коаліція” та націоналістична “Конфедерація”.

Загалом, по всій Польщі утворено понад 27 тис. виборчих дільниць, на яких можуть проголосувати понад 30 млн поляків, які мають право голосу.

Нагадаємо, 21 травня президент України Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради. За місяць - 20 червня - Конституційний суд України визнав розпуск парламенту законним

Позачергові вибори до Верховної Ради були призначені та відбулися в Україні 21 липня. За результатами опрацювання ЦВК 100% протоколів до парламенту нового скликання проходять п’ять партій: "Слуга народу" отримала 43,16% голосів, "Опозиційна платформа - За життя" - 13,05%, "Батьківщина" - 8,18%, "Європейська солідарність" - 8,10%, а "Голос" - 5,82%. Явка склала 49,8%. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація