У Порошенка заявили про першу дипломатичну поразку за 5 років і не виключають виходу України зі складу ПАРЄ

У Порошенка заявили про першу дипломатичну поразку за 5 років і не виключають виходу України зі складу ПАРЄ

Фото: Архів

Експрезидент пообіцяв задіяти всі свої зовнішньополітичні зв’язки.

Українська делегація в ПАРЄ після рішення про повернення Росії розглядає можливість призупинення своєї участі в Асамблеї.

Про це повідомила в.о. очільника комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції та кандидат у депутати від партії Порошенка "ЄС" Марія Іонова у коментарі "Інтерфаксу".

"Делегація збереться і буде вирішувати. В принципі, ми не бачимо себе в одному залі з росіянами. Ми просто припинимо участь України в літній сесії ... І взагалі я не знаю, чи можна буде туди повертатися, якщо чесно", - зазначила вона.

За її словами, українська делегація буде протестувати проти повернення РФ до ПАРЄ.

"Ми встанемо і будемо протестувати. І коли вони залишаться в залі, ми покинемо його. Нехай вони голосують за Генерального секретаря (ПАРЄ- ред.) без України", - підкреслила Іонова.

Водночас, експрезидент Петро Порошенко заявив, що таке рішення ПАРЄ стало першою дипломатичною поразкою України за останні 5 років.

"Це перший серйозний дипломатичний удар, який отримала Україна за останні п‘ять років. Раніше ми таких ударів не пропускали. Але тепер удар нанесено не тільки по Україні, а по фундаментальних європейських цінностях, коли між цінностями і ціною була вибрана ціна. Найближчим часом я задію усі свої зовнішньополітичні зв‘язки, аби вірус всепрощення Росії за анексію Криму та окупацію Донбасу не розповсюдився далі", - повідомив він.

Рішення Парламентської Асамблеї Ради Європи, яке запускає механізм повернення Російської делегації, сприймаю як потужний...

Опубліковано Петром Порошенком Понеділок, 24 червня 2019 р.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи вночі проти 25 червня підтримала резолюцію, яка змінює санкційний механізм. У цьому ж документі запрошують Росію повернутися до роботи у ПАРЄ без обмежень права голосу. 118 делегатів проголосували за, 62 - проти, ще 10 утрималися. Перед цим ПАРЄ відхилила понад 200 поправок, які підготувала українська делегація задля блокування повернення російської делегації до цієї організації.

Зазначимо, у ПАРЄ проголосували за зняття обмежень щодо делегації РФ, які були запроваджені у квітні 2014 року. Рішення про повернення до ПАРЄ дозволить Росії провести до асамблеї щонайменше чотирьох санкційних депутатів. Вони зможуть обійти обмеження, запроваджені проти них в ЄС через агресію Росії на сході України.

Росія повертається в ПАРЄ: кремлівській делегації дозволили відновити своє членство

Росія повертається в ПАРЄ: кремлівській делегації дозволили відновити своє членство

Повʼязані теми:

Наступна публікація