У Путіна хочуть захищати православних в Україні "політико-дипломатичними заходами"

У Путіна хочуть захищати православних в Україні "політико-дипломатичними заходами"

Фото: Reuters

Це станеться, якщо українській владі "не вдасться утримати ситуацію у правовому полі".

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, заявив, що Росія готова політико-дипломатичними заходами захищати інтереси православних в Україні, у разі якщо українській владі "не вдасться утримати ситуацію в правовому полі".

Про це у п'ятницю, 12 жовтня, пише ТАСС.

"У випадку, якщо події, що розвиваються, увійдуть у русло протиправних дій, то, звичайно, як Росія всюди захищає інтереси російських і російськомовних, то також, і про це неодноразово говорив (Володимир) Путін, Росія захищає інтереси православних. Це абсолютно обґрунтована і абсолютно зрозуміла позиція", - заявив Пєсков, відповідаючи на запитання про "погрози українських націоналістів захопити храми канонічної Української православної церкви".

На уточнювальне запитання, яким чином Москва готова захищати інтереси православних в Україні, представник Кремля відповів: "Винятково політико-дипломатичними [заходами]".

При цьому Пєсков ще раз підкреслив, що це буде потрібно тільки "у разі, якщо дійсно українській владі не вдасться утримати ситуацію у правовому полі, якщо це обернеться потворними та насильницькими проявами".

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Константинопольського патріархату вирішив продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ стосовно предстоятеля УПЦ КП Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом із тим Патріархія наголосила на неприпустимості майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів, які представляли Константинополь у Києві. РПЦ назвала це "безпрецедентним і грубим вторгненням на свою територію" та заговорила про розкол. Окрім цього, священний синод РПЦ вирішив припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату. 

Гарантія духовної свободи: Порошенко прокоментував отримання Томосу для України

Гарантія духовної свободи: Порошенко прокоментував отримання Томосу для України

Повʼязані теми:

Наступна публікація