У Росії пропонували обміняти Савченко на шлях від Ростова до Криму - радник голови СБУ

У Росії пропонували обміняти Савченко на шлях від Ростова до Криму - радник голови СБУ

Юрій Тандіт розповів про таємні переговори щодо обміну Савченко. / Фото: Громадське ТБ

Таку пропозицію висловлювали люди, наближені до Путіна.

Особи, наближені до президента Росії Володимира Путіна, пропонували обміняти українську льотчицю Надію Савченко на шлях з Ростова до Криму.

Про це в ефірі Громадського заявив радник голови Служби Безпеки України Юрій Тандіт .

"Виходили на нас не тільки офіційні, а й неофіційні особи, у тому числі і ті, що мають стосунок до різноманітних громадських організацій, і люди, які представлялися, як дуже близькі до кола президента Росії. Один із них дійсно вів розмову з нами і пропонував в межах своїх повноважень розглядати питання звільнення Надії Савченко за принципом: "Ми вам Надію Савченко, а ви нам дайте пробити шляхопровід від Ростова до Криму", – розповів Юрій Тандіт.

Радник голови СБУ запевнив, що буде зроблено все можливе, щоб звільнити Савченко, однак Україна не буде вести діалог, коли до неї звертаються з позиції сили.

У Надії Савченко є подвійне алібі

У Надії Савченко є подвійне алібі

Нагадаємо, українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області. 8 липня стало відомо, що її утримують у воронезькому СІЗО в Росії.

У РФ її звинуватили у причетності до загибелі під Луганськом російських журналістів, які нелегально прибули на територію України, щоб у складі групи бойовиків висвітлювали їхні напади на українських військових. Крім того, льотчицю звинуватили у незаконному перетині кордону.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі.

16 липня 2014 року консул України в Росії Геннадій Брескаленко зустрівся з Надією Савченко після дев'яти відмов з боку РФ у відвідуванні арештантки. Надія розповіла консулу, що терористи відвезли її у Луганськ, а потім із мішком на голові перевезли до Красного Луча. Вже звідти доправили до російського міста Богучар.

Із 13 грудня 2014 року льотчиці почала голодування. 20 лютого вона відмовилася від ін'єкцій глюкози, які підтримували її життя. Без їжі Савченко була 83 дні. За час голодування вона схудла більше, ніж на 20 кілограмів.

2 березня 2015 року Порошенко присвоїв льотчиці звання "Герой України". У свої 34 роки Савченко стала народним депутатом України і депутатом ПАРЄ від України.

24 квітня СК РФ пред'явив Надії Савченко остаточне обвинувачення у нібито пособництві вбивству двох і більше осіб і в незаконному перетині державного кордону. Україна, ЄС і США, а також міжнародні правозахисні організації неодноразово закликали російську владу звільнити Надію Савченко.

13 липня офіційний представник СКР Володимир Маркін заявив, що Надію Савченко можуть засудити до 25 років ув'язнення. За словами Маркіна, із урахуванням зібраних доказів слідчі перекваліфікували дії обвинуваченої, і тепер вона понесе відповідальність не як пособник, а як співвиконавець вбивства.

Повʼязані теми:

Наступна публікація