У Росії заявили, що нададуть ЄСПЛ відповідь щодо захоплених українських моряків "в розумні терміни"

У Росії заявили, що нададуть ЄСПЛ відповідь щодо захоплених українських моряків "в розумні терміни"

Фото: Reuters

У російському Мін'юсті поскаржилися, що клопотання України не було підкріплене документами від РФ.

Європейський суд з прав людини отримає відповідь на запит про захоплених в Керченській протоці українських моряків "в розумні терміни".

Про це повідомили в прес-службі міністерства юстиції Росії.

"ЄСПЛ проінформований про те, що відповідь на запит буде дано в розумні терміни, необхідні для підготовки інформативного документа", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що Мін'юст Росії висловив ЄСПЛ заклопотаність тим, що Суд прийняв до провадження клопотання, підкріплене здебільшого посиланнями на публікації в ЗМІ і не містить офіційних документів, які могли бути отримані українською стороною від Російської Федерації за дипломатичними каналами і в результаті стандартної у таких випадках міждержавної взаємодії.

Нагадаємо, 29 листопада Європейський суд з прав людини зобов'язав Росію надати інформацію про захоплених в полон українських моряків. Росія повинна була до 3 грудня надати інформацію про захоплення військовослужбовців та юридичні підстави їх утримання. Також московська влади зобов'язана була повідомити про місце утримання моряків, інформувати про їхні поранення і надану медичну допомогу.

Вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше шістьох українських моряків і захопивши інших у полон.

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону.

Повʼязані теми:

Наступна публікація