У РПЦ звинуватили Константинополь у "катастрофічному порушенні" єдності світового православ'я

У РПЦ звинуватили Константинополь у "катастрофічному порушенні" єдності світового православ'я

Фото: Офіційний сайт Московського патріархату РПЦ

У Москві вважають, що Вселенський патріархат переходить червону межу.

У Російській православній церкві вважають, що Константинопольський патріархат переходить червону межу, знімаючи анафему з предстоятеля УПЦ КП Філарета і предстоятеля УАПЦ Макарія.

Про це заявив речник патріарха Московського і всієї Русі Кирила, священик Олександр Волков, передає ТАСС.

"Це легалізація розколу. Константинополь своїми діями переходить червону межу і катастрофічно порушує єдність світового православ'я", - сказав він.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Константинопольського патріархату вирішив продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ стосовно предстоятеля УПЦ КП Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом із тим Патріархія наголосила на неприпустимості майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

У квітні Петро Порошенко офіційно схвалив звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо автокефалії від Предстоятелів православних церков України. Звернення передали Патріарх Філарет та Митрополит Макарій з підписами усіх архієреїв УПЦ Київського Патріархату та УАПЦ.

Згодом Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів, які представляли Константинополь у Києві. РПЦ назвала це "безпрецедентним і грубим вторгненням на свою територію" та заговорила про розкол. Окрім цього, священний синод РПЦ вирішив припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату. 

 

За що Москва проклинала Філарета - історична довідка від ТСН

За що Москва проклинала Філарета - історична довідка від ТСН

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація