У Румунії пропагандист закликав українців масово приймати громадянство країни через закон про освіту

У Румунії пропагандист закликав українців масово приймати громадянство країни через закон про освіту

Фото: УНІАН

Це, за його словами, не є порушенням європейських юридичних норм і дозволить відстоювати свої права в якості громадян однієї з країн Євросоюзу.

Румунська сторона активізувала заходи щодо штучного загострення конфліктної ситуації, пов'язаної з підписанням президентом України нової редакції Закону України «Про освіту».

Це відбувається шляхом підбурювання представників румунської громади в Україні до ігнорування норм Конституції України, а також формування в цьому середовищі ідей сепаратистського характеру, повідомив на своїй сторінці у Facebook координатор групи "Інформаційний спротив", нардеп Дмитро Тимчук.

Так, колишній депутат від Християнсько-демократичної народної партії Молдови Влад Кубряков на сторінках румунського інформаційного Інтернет-ресурсу закликав громадян України румунського походження масово отримувати румунське громадянство через «порушення» Києвом «мовних прав».

«Це, за його словами, не є порушенням європейських юридичних норм і дозволить відстоювати свої права в якості громадян однієї з країн Євросоюзу. Крім того, в своїх висловлюваннях Кубряков ставить під сумнів існування сьогоднішніх державних кордонів України», - йдеться у повідомленні.

Оперативные данные группы «Информационное Сопротивление». Российско-террористические войска в ходе обстрелов позиций ВС...

Опубліковано Dmitry Tymchuk 28 вересня 2017 р.

За словами Тимчука, Кубряков має громадянства Молдови і Румунії, є співробітником одного зі структурних підрозділів МЗС Румунії, відомий як активний пропагандист ідеї відтворення т.зв. «Великої Румунії» в її історичних кордонах.

Тимчук також додав, що 1 жовтня перед будівлею префекта Сату-Маре заплановано проведення «демонстрації солідарності з участю румунів та угорців незалежно від політичних поглядів» на підтримку угорського та румунського національних меншин Закарпатської області.

Знання української мови громадянами є питанням національної безпеки – Клімкін

Знання української мови громадянами є питанням національної безпеки – Клімкін

Нагадаємо, 5 вересня під час засідання Рада ухвалила в цілому закон України "Про освіту", яким запровадила 12-річну середню освіту. Мовою навчання у закладах освіти визначено державну. У документі передбачається, що у закладах можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома та більше мовами - державною мовою, англійською мовою, а також іншими офіційними мовами Європейського Союзу.  Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти. 

Румунія і Угорщина розкритикували ухвалений закон про освіту, вважаючи, що він порушує права національних меншин в Україні. Із заявами щодо українського закону виступили міністерства закордонних справ двох сусідніх країн.

Президент Молдови Ігор Додон сподівається, що Україна відмовиться від нового закону про освіту через порушення прав нацменшин. За його словами, новий Закон про освіту призведе до скасування системи освіти на рідній мові для етнокультурних меншин в Україні.

Згодом у Росії цей закон назвали "актом насильницької українізації, який грубо суперечить ратифікованій Україною Європейській хартії регіональних мов або мов меншин". "Держдума" РФ підготувала заяву стосовно українського закону про освіту, в якому засудила ухвалення Верховною Радою документу. У МЗС РФ наголосили, що документ обмежує інтереси мільйонів російськомовних жителів України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація