У сотий день голодування під російськими посольствами масово читали вголос листи Сенцову

У сотий день голодування під російськими посольствами масово читали вголос листи Сенцову

Фото: УНІАН

Ув'язненого режисера тримають у російській колонії в інформаційній ізоляції.

Сотий день голодування Олега Сенцова. Щоби підтримати відчайдушного українського режисера, який у російській колонії відмовився од їжі на підтримку всіх українських політв'язнів, під російськими посольствами сьогодні читають листи до Сенцова. Започаткувала акцію авторитетна письменницька організація "Пен-клуб" і на неї відгукнулись як відомі автори, так і звичайні дописувачі.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

"Уважаемый Олег Геннадиевич! Меня зовут Нина", "Як ти почуваєшся і коли ти виберешся?", "Хочется обнять вас и дать часть своих сил", - ідеться в листах до Олега Сенцова. Їх читають уголос під російськими посольствами в різних містах і країнах. До нього напряму у виправну колонію в Лабитнангі російська цензура пропускає невеличку частину з того, що надходить з усього світу. Тому сьогодні, у сотий день голодування Сенцова, листи читають публічно.

"Ми знаємо, що Олега Сенцова зараз тримають в інформаційній ізоляції. До нього майже не доходять листи і відповідно майже не доходять ніякі меседжі від нього. Це, безумовно, робиться навмисно для того, щоб його зламати", - каже письменник Остап Сливинський.

Зрідка від Сенцова навіть надходять відповіді - на казенних розлінованих аркушах, від руки. Кожен лист проходить складну систему цензурування. І вимагає майстерності сказати правдиво - але дійти до адресата. Ось що він писав менше, як два місяці тому:

"Я почуваюся нормально, незважаючи на 51-й день (голодування - ред.). Звичайно, не так прекрасно, як може здатися деяким уповноваженим правозахисникам, моє здоров'я - кожен бачить те, що хоче бачити".

Листи підтримки Сенцову прочитали під російськими посольствами у Києві, Львові та Лондоні

Листи підтримки Сенцову прочитали під російськими посольствами у Києві, Львові та Лондоні

Сестра режисера Наталія Каплан каже, що востаннє чула щось об’єктивне про стан брата давно, а фотографіям від російської уповноваженої Москалькової, на яких Сенцов у колонії, як і будь-яким повідомленням із Росії, вірить не надто. Адвокат Сенцова незабаром знову збирається в Лабитнангі. Каплан сподівається, усі спільні зусилля дадуть результат. І її брат дочекається цього моменту живим. Єдине, чого вона не може, просити його зробити бодай найменшу поступку.

"Я просити Олега про це навіть і не буду. Хоча мені дуже хочеться, щоб він вийшов (на волю). Бо я знаю, що це марно. Точно також, як і просити його припинити голодування", - говорить Наталія Каплан.

Найдовше в історії політичне голодування - лідера кримсько-татарського народу Мустафи Джемілєва тривало 303 дні, в’язня годували примусово. Чи вливають Сенцову нині білково-вітамінну суміш - інформація різниться. Російська омбудсмен стверджує, що так. Адвокат заперечує.

"Я думаю, що він витримає і переможе. Тому що це такі вперті забісовані люди, які живуть силою духу, а не біологічних процесів в організмі".

Ольга Кошеленко, Наталка Волосацька

Повʼязані теми:

Наступна публікація