У справі голови "Укрексімбанку" фігурують Порошенко, Ложкін і Філатов

У справі голови "Укрексімбанку" фігурують Порошенко, Ложкін і Філатов

У справі голови "Укрексімбанку" фігурують Порошенко, Ложкін і Філатов

Розслідування стосується злочинної організації втікача Януковича.

Кримінальне провадження щодо голови правління "Укрексімбанку" Олександра Гриценка пов’язане зі створеною за часів Віктора Януковича злочинною організацією та стосується подальших дій із майном цієї організації. Про це повідомляє Інтерфакс із посиланням на Генеральну прокуратуру України.

Зокрема, йдеться про сприяння в знятті арештів з депозитів і застав за виданим банком кредитом на $ 160 млн для покупки "Українського медіа холдингу", і до цього мають стосунок ексглава Адміністрації президента і екс-власник УМХ Борис Ложкін, президент України в 2014-2019 роках Петро Порошенко, ексзаступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов та колишній перший віцепрезидент УМХ Григорій Шверк. "Намагаючись забезпечити інтереси Ложкіна, Порошенка, Філатова і Шверка Гриценко у вересні 2014 року вирішив використовувати свої службові повноваження всупереч інтересам державного банку щодо звернення в його користь активів групи компаній УМХ і заставного майна на суму $ 506 млн, тим самим приєднався до злочинної організації", - заявила прокурор у суді.

За її словами, мова йде про один з епізодів справи з нібито легалізації $ 406 млн першим віцепрем'єром в уряді Миколи Азарова Сергієм Арбузовим, ексглавою Міндоходів Олександром Клименком і бізнесменом Сергієм Курченком шляхом покупки холдингу УМХ. "Реалізуючи злочинні наміри, в другій половині 2012 року Арбузов і Курченко, діючи за попередньою змовою з Януковичем, Клименком та іншими учасниками злочинної організації, запропонували Ложкіну і іншим бенефіціарним власникам групи компаній УМХ сприяти злочинній організації Януковича і взяти участь у легалізації належних їй коштів більше $ 406 млн шляхом складання низки угод з купівлі групи компаній УМХ", - стверджує прокурор.

Вона переконана, що Ложкін та інші бенефіціари УМХ достовірно знали про участь Арбузова, Клименка, Курченка й інших осіб у складі злочинної організації та здійсненні ними злочинів проти держвласності. За даними слідства, в рамках угоди ТОВ "ВЕТЕК Медіа Інвест" отримало в державному "Укрексімбанку" за договором від жовтня 2013 року кредит $ 160 млн, як забезпечення за яким були низка депозитів на $ 50 млн і казначейські зобов'язання на $ 50 млн, нерухомість і обладнання, а без твердого забезпечення залишалася сума $ 45,27 млн. Сторона обвинувачення вказала, що в 2014 році суд з ініціативи Генпрокуратури заарештував зазначені депозити і казначейські зобов'язання, а в середині серпня того року Гриценко став головою правління.

"Намагаючись продовжити реалізацію плану щодо легалізації коштів злочинної організації, а також для недопущення обігу належних їй активів сумою $ 506 млн на користь "Укрексімбанку", в серпні 2014 року Курченко запропонував Шверку продовжити реалізацію попередньо узгодженого злочинного плану спільно з Ложкіним, Філатовим з відома і за погодженням з президентом України Порошенком", - стверджує прокурор. За версією слідства, за це Курченко запропонував передати право власності на "Наше Радіо".

Як повідомлялося, 16 листопада стало відомо про затримання одного з керівників "Укрексімбанку". Адвокат глави "Укрексімбанку" Олександра Гриценко заявив, що затримання його підзахисного було здійснено з порушенням закону. В самому банку, попри ці події, запевнили, що фінустанова працює у звичному режимі. 18 листопада Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід Гриценку – застава у розмірі 3 млн гривень.

Голову правління "Укрексімбанку" відпустили під заставу в 3 млн гривень

Голову правління "Укрексімбанку" відпустили під заставу в 3 млн гривень

Повʼязані теми:

Наступна публікація