У Верховній Раді пропонують знімати кандидатів з виборів за відмову від теледебатів

У Верховній Раді пропонують знімати кандидатів з виборів за відмову від теледебатів

Фото: УНІАН

Експерти вважають таку норму неконституційною.

Обов'язкові теледебати із суворим покаранням за їх ігнорування аж до зняття з перегонів. Такі новації пропонує законопроект, який зареєстрували днями у Верховній Раді України, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Теледебати між кандидатами в другому турі і нині передбачені виборчим законом. Зміни, які пропонують парламентарі пропрезидентської сили Ірина Геращенко та Марія Іонова, передбачають їхню обов'язковість. І головне покарання за неприхід на дебати - зняття кандидата з виборів узагалі.

Навіть серед однопартійців такі плани викликали занепокоєння. Теледебатів між головними претендентами на пост глави держави  чекають, але запропоновані санкції називають скандальними.

"Праивльно, щоб такі дебати відбулись, але санкція щодо зняття за неприбуття – це міжнародний прецедент, такого ніде немає", – каже депутат Світлана Заліщук.

Експерти та юристи вже  бачать недоліки таких новацій. Зокрема, строк, у який його хочуть ухвалити, коли правила виборів міняють просто в розпал  президентських перегонів.

"На думку будь якого юриста, якщо вже є плани щось змінювати в законодавстві, то це треба робити на майбутнє", – каже юрист Михайло Ілляшев.

Покарання ж за неявку на дебати взагалі є неконституційним.  Експерти виборчого законодавства пропонують якщо і робити обов'язковим теледебати, то залишити покарання у вигляді штрафу чи політичноі відповідальності.

Теледебати як ефективна політична дискусія відомі у всьому світі, започатковані  ще 1960-го року в США. Відтоді там вони вже непорушна традиція. В Україні ж найвідоміші стали теледебати 2004 року між Віктором Ющенком та Віктором Януковичем, які  дивилась уся країна. Проте вже 2010 року Віктор Янукович на теледебати до Юлії Тимошенко не прийшов.

Кореспондент ТСН Світлана Березівська

Теледебати перед другим туром виборів президента пропонують зробити обов'язковими  

Теледебати перед другим туром виборів президента пропонують зробити обов'язковими  

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація