У відносинах України і Угорщини з'явився "обережний оптимізм": Сіярто поділився враженнями від зустрічі з Кулебою

У відносинах України і Угорщини з'явився "обережний оптимізм": Сіярто поділився враженнями від зустрічі з Кулебою

Фото: Associated Press

Попри розбіжності, які виникають між українцями і закарпатськими угорцями, нині з'явився "обережний оптимізм", каже Сіярто.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про прогрес у відносинах з Україною. За його словами, це дає "привід для обережного оптимізму".

Про це він заявив після зустрічі з головою МЗС України Дмитром Кулебою 13 травня, цитує видання Hirado.

Останнім часом, за словами Сіярто, відносини між Угорщиною і Україною не розвивалися за позитивним сценарієм. Він сказав, що було і є багато розбіжностей, джерелами яких стали дії української сторони проти закарпатських угорців. 

Однак він наголосив, що "останніми днями, однак, був досягнутий прогрес, який дає привід для обережного оптимізму". "У нинішній ситуації ці невеликі успіхи також слід цінувати", - сказав Сіярто.

Очільники МЗС обох країн домовилися якомога швидше скликати засідання спільного комітету після тривалої перерви.

"Здається, намічається рішення, яке могло б допомогти закарпатським угорцям виявитися в кращому положенні щодо використання рідної мови", - зауважив Сіярто додавши, що також досягнуто прогресу щодо взаємного визнання дипломів та професійних кваліфікацій.

Як повідомлялося раніше, Угорщина зробила України дві пропозиції щодо вирішення "проблеми" з вивченням української мови представниками угорської національної меншини на Закарпатті. Зокрема, йшлося про те, що державну мову можна вивчити і без збільшення предметів українською мовою. Тодішня міністерка освіти України Ганна Новосад ці пропозиції відкинула.

Повʼязані теми:

Наступна публікація