У Вірменії готові запустити механізм ОДКБ у разі зростання ескалації конфлікту в Нагірному Карабасі

У Вірменії готові запустити механізм ОДКБ у разі зростання ескалації конфлікту в Нагірному Карабасі

Фото: Associated Press

У Вірменії намагатимуться "нейтралізувати наміри турецько-азербайджанського союзу".

У Вірменії заявили про готовність запуску військово-політичного механізму Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), у разі продовження загострення ситуації в районі Нагірного Карабаху та розширення географії конфліету.

Про це повідомляє постійний представник Вірменії при ОДКБ Віктор Біягов, повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ Вірменії. 

Так, Біягов на засіданні Постійної ради ОДКБ 29 вересня виступив із заявою щодо азербайджанської агресії, яка, за його словами "була наперед спланованою" і звернув увагу на позицію Туреччини у конфлікті:

"Особливе занепокоєння викликає беззастережна військово-політична допомога Туреччини Азербайджану, яка сприяє подальшій дестабілізації ситуації в зоні відповідальності ОДКБ і представляє серйозну загрозу для народів регіону", — зазначив він. 

Крім цього, вірменська сторона наголосила, що турецькі військові допомагають азербайджанцям на фронті і додала, що ЗС Азербайджану має військову техніку турецького виробництва, зокрема дрони і військові літаки. 

"Ми сповнені рішучості чинити опір з усіх сил, щоб нейтралізувати наміри турецько-азербайджанського союзу... Розширення географії конфлікту може створити безпосередню загрозу безпеці, територіальній цілісності та суверенітету Вірменії. І в цьому випадку ми будемо використовувати відповідні військово-політичні механізми, спрямовані на колективну відповідь на зовнішню агресію", — додав Біягов.

Зазначимо, до Організації договору про колективну безпеку входять Вірменія, Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизія та Таджикистан. 

Нагадаємо:

  • Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив про готовність Анкари підтримати Баку в ситуації з Нагорним Карабахом як за столом переговорів, так і на полі бою. За його словами, це станеться, якщо "Вірменія не покине територію Азербайджану і проблема не буде вирішена". Анкара готова також взяти участь в перемовинах. 
  • У Москві заявили, що виступають проти військової підтримки Азербайджана чи Вірменії, тому що це провокуватиме загострення у Нагірному Карабасі. Позицію Туреччини у Кремлі засуджують. 
  • Бої в Нагірному Карабасі поновилися в ніч проти неділі, 27 вересня. Країни звинувачують одна одну в провокації. В ООН, НАТО, США і ЄС закликали сторони скласти зброю й розпочати переговори.
  • Щонайменше семеро цивільних стали жертвами нового конфлікту в Нагірному Карабасі. П’ятеро з боку Азербайджану та двоє з боку Вірменії. Серед військових втрати значно більші. В обох країнах вже запровадили воєнний стан й оголосили про мобілізацію.

Повʼязані теми:

Наступна публікація