У ВР готуються приймати закон, який суттєво наблизить Україну до НАТО

У ВР готуються приймати закон, який суттєво наблизить Україну до НАТО

Фото: УНІАН

Депутати сподіваються, що зробити це зможуть уже на цьому тижні.

Закон про нацбезпеку і оборону парламент має схвалити до кінця тижня. За словами спікера Андрія Парубія, депутати мають встигнути до початку саміту НАТО, який відбудеться у липні, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Це потрібно, щоби продемонструвати прогрес у наближенні безпекового сектору України до стандартів Альянсу. Закон має посилити цивільний контроль над військом та всіма силовими структурами. Владі доведеться пошукати міністра оборони без погонів, бо закон визначає, що ним має бути цивільна особа. На потреби війська та безпеку у бюджеті має бути передбачене фінансування не менше 5% валового національного продукту.

Закон про нацбезпеку і оборону парламент має схвалити до кінця тижня – Парубій

Закон про нацбезпеку і оборону парламент має схвалити до кінця тижня – Парубій

"Закон розроблено за участі експертів з НАТО. наші західні партнери однозначно вітають його ухвалення. Наш сектор безпеки невпинно наближається до стандартів Північного Альянсу. Україна прямує до членства в НАТО", - пояснив депутат від "Народного фронту" Максим Бурбак.

Як уже повідомлялося, про можливе голосування за цей закон вже заявив президент Петро Порошенко. "І Законом про національну безпеку ми продовжимо реформування сектору оборони і безпеки. В якій частині? Ми зробимо його більш прозорим, починаючи від фінансування і закінчуючи громадським контролем. Там буде низка дуже важливих вимог",  - сказав він.

Нагадаємо, Верховна Рада затвердила законопроект про національну безпеку в першому читанні 5 квітня. Документ передбачає, що фундаментальними національними інтересами є інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір, набуття членства в ЄС та НАТО. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація