У ВР вже готові розглянути законопроект про зняття недоторканності з депутатів і імпічменту для президента

У ВР вже готові розглянути законопроект про зняття недоторканності з депутатів і імпічменту для президента

Фото: ТСН.ua/Юлія Желонкіна

Такі закони можуть бути розглянуті вже цього четверга.

На погоджувальній раді у Верховній Раді пропонують депутатам розглянути законопроект про зняття недоторканності з себе вже цього тижня, а також ухвалити закон "про президента".

Першу пропозицію озвучили під час погоджувальної ради голова парламенту Андрій Парубій та його перша заступниця Ірина Геращенко.

"Перший блок після закону про мову – я буду рекомендувати, щоб був блок законів безпекових у четвер, а після блоку безпеки, блок питань по реформі парламенту… Закон про тимчасові слідчі комісії, закон про кількість комітетів, закон про розподіл комітетів. Також, я вважаю, нам необхідно розглянути закон про недоторканність, який сьогодні перебуває у Верховній Раді. Я теж вважаю, що ми повинні його невідкладно розглянути", – зазначив Андрій Парубій.

Його пропозицію підтримала і Ірина Геращенко: "Я наполягаю, щоб ми допомогли новій команді (Володимира Зеленського – ред.), яка тільки озвучила, що вони збираються знімати депутатську недоторканність, – і проголосували за це вже в четвер. Цей закон прийнятий вже і повернувся з Конституційного Суду".

Своєю чергою віце-спікер Оксана Сироїд закликала депутатів також ухвалити закон про президента, який, на її думку, зробить наступного президента успішнішим.

"Сьогодні в Україні є 89 законів, якими президенту надані неконституційні повноваження… Сьогодні немає жодної ефективної процедури відповідальності для президента, включаючи імпічмент, але не виключно з імпічментом. Як наслідок, саме ця відповідальність і свавілля стають причиною провалу і неуспіху кожного президента. Тому, напевно, час прийняти закон про президента. Закон, який не буде обмежувати владу президента, – вона визначена Конституцією, а який поверне гаранта Конституції в русло самої Конституції. А крім того, закон, який захистить майбутнього президента – хто би ним не був – від впливу олігархів і дасть йому інструменти відповідальності", – сказала вона.

Повʼязані теми:

Наступна публікація