У ЄС хочуть "порозумітися" з Росією, попри найгірші за останні роки відносини: "Ми повинні шукати шляхи"

У ЄС хочуть "порозумітися" з Росією, попри найгірші за останні роки відносини: "Ми повинні шукати шляхи"

Фото: Associated Press

Верховний представник ЄС зібрався узгодити з Росією стратегію ненападу.

У Євросоюзі прагнуть "шукати шляхи порозуміння" з Росією з "потрібних" питань. Хоч РФ не розглядають як велику державу з економічної точки зору, вона має багато озброєння, зокрема ядерного, а також "нетрадиційні нові технології, які вона без особливих коливань використовує".

Таку думку висловив в інтерв'ю газеті El Pais верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

"Ми повинні шукати шляхи порозуміння з Росією з питань, в яких вона нам потрібна: Арктика, енергетика... З Росією у нас повинна бути стратегія ненападу і відмови від шкідливих ініціатив, а також угоди з необхідних питань", - заявив глава дипломатії ЄС. Відносини ЄС з Росією він оцінює як "найнижчі за багато років".

Боррель нагадав, що "на кордонах України майже щодня гинуть військові" та "існує прихований стан війни, який породжує велику напруженість і викликає серйозну заклопотаність у деяких європейських країнах".

Водночас верховний представник ЄС вітає наміри канцлерки ФРН Ангели Меркель та президента Франції Еммануель Макрона налагодити новий діалог з російським лідером Володимиром Путіним, "але те, як вони піднесли цю ідею, призвело до провалу ініціативи". Однак він не впевнений, що ідея саміту представників 27 країн ЄС разом з Путіним є задовільним варіантом.

"Я також не впевнений, що найбільш сприятливий формат - це Путін в оточенні 27 (представників країн ЄС). Ці 27 повинні для початку домовитися між собою про те, що скажуть Путіну", - вважає Боррель.

Нагадаємо:

  • Меркель виступила з пропозицією запросити президента РФ Володимира Путіна на зустріч з лідерами країн ЄС. Також вона закликала ЄС створити формат для перемовин з Путіним. Іншого способу вирішити конфлікти канцлерка не бачить.
  • Президент Франції Еммануель Макрон підтримав пропозицію Меркель і заявив, що країнам-членам ЄС необхідний діалог з Росією. За його словами, такий діалог має бути "вимогливим" і потрібен він для "стабільності європейського континенту".
  • Водночас премʼєр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте засудила наміри деяких європейських лідерів запросити президента Росії Володимира Путіна на саміт лідерів країн-членів ЄС.
  • Саміту ЄС з Росією не буде: лідери Євросоюзу відкинули пропозицію Меркель зустрітися з Путіним

Повʼязані теми:

Наступна публікація