У Європарламенті хочуть створити групу на підтримку мирних ініціатив України

У Європарламенті хочуть створити групу на підтримку мирних ініціатив України

Фото: Associated Press

Офіційний Київ пропонують захистити від "нереальних формул".

У Європейському парламенті має бути створена депутатська група на підтримку мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Так вважає литовський делегат від Європейської народної партії Андріус Кубіліус.

Своє бачення він озвучив під час обговорення українського питання на пленарному засіданні парламенту в Брюсселі. "Мир – це справа не тільки України. Тому я пропоную створити в Європейському парламенті спеціальну керівну групу, яка подбає про мирний процес в Україні, таку, як у нас є по Брекзіту", - пояснив політик.

Депутат наголосив, що Україна стала "жертвою російської агресії через те, що вони вибрали європейську інтеграцію". На його думку, керівництво України "шукає рішення, яке б допомогло принести мир, безпеку і територіальну цілісність, не дивлячись на той факт, що ключі до світу не в Києві, але в Кремлі". І в ЄС мають підтримати таку позицію Києва.

"Ми маємо віддати належне українському керівництву за його волю шукати мир, але ми не можемо підштовхувати його до виконання якихось нереальних формул", - наголосив Кубіліус, натякаючи на так звану формулу Штайнмаєра. Крім того, на думку політика, Києву потрібна підтримка й на міжнародному фронті, бо "виглядає так, що Україна стає жертвою президентської кампанії в США".

Як представники нормандської четвірки реагують на погодження "формули Штайнмаєра"

Як представники нормандської четвірки реагують на погодження "формули Штайнмаєра"

Нагадаємо, 1 жовтня учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з урегулювання на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмаєра", яка була запропонована у 2015 році тодішнім главою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Президент України Володимир Зеленський скликав терміновий брифінг, на якому пояснив, що тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий, як закон про особливий статус Донбасу, почне діяти на постійній основі за умови, коли на цій території відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України. Ще однією умовою є публікація звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Увечері 1 та 2 жовтня у Києві та великих містах відбулися акції протесту. Вони мали на меті висловити незгоду з імплементацією "формули Штайнмаєра". Детальніше про те, що таке "формула Штайнмаєра" та як на її погодження відреагували в Україні та світі читайте за посиланням.

Повʼязані теми:

Наступна публікація