У Зеленського відреагували на претензії окупантів Криму щодо вод "російського" Дніпра

У Зеленського відреагували на претензії окупантів Криму щодо вод "російського" Дніпра

Фото: wikimedia.org

Представник президента в АР Крим запропонував самопроголошеній владі півострова звертатися до держави-окупанта у питаннях забезпечення ресурсами.

Претензії чиновників окупаційної влади РФ у Криму на воду річки Дніпро не мають будь-якого правового чи міжнародно-правового підґрунтя.

Про це заявив постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич на своїй сторінці у Facebook.

"Крим є територією України. Крим не є територією РФ. Тому РФ не може ставити у міждержавних відносинах питань, пов‘язаних із Кримом. Питання, пов‘язані з Кримом, може ставити лише держава-суверен, тобто Україна", - наголосив він.

Окрім цього Кориневич нагадав, що Україна перекрила не русло річки Дніпро, а канал - технологічну споруду, яка розташована на території України, на що має повне право.

"Річка Дніпро не тече по території Криму. За всіма підрахунками, прісної води в Криму для потреб населення вистачає. В цілому, саме держава-окупант повинна відповідати за забезпечення окупованої території всіма необхідними ресурсами. Крим - це Україна", - резюмував він.

Щодо чергового загострення уваги чиновників окупаційної влади РФ з приводу дніпровської води можна сказати наступне: 1....

Опубликовано Anton Korynevych Понедельник, 12 августа 2019 г.

Нагадаємо, самопроголошена влада Криму вирішила звернутися до керівництва РФ з проханням ініціювати переговорний процес з Україною про пропуск на півострів вод річки Дніпро, яка бере свій витік у Росії.

Раніше заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука запевнив, що Україна не збирається відновлювати постачання прісної води Північно-Кримським каналом до анексованого Росією Криму.

Перед цим окремі експерти висловили думку, що, мовляв, на тлі останніх подій можливе і відновлення водопостачання до Криму. Зокрема, говорять про можливі негласні домовленості між Києвом, Москвою та Заходом. Причини для припущень - російську делегацію повернули до ПАРЄ, Путін частково дозволив транзит українських товарів через Росію, Україні повернули моряка, якого понад рік утримувала ФСБ.

Як відомо, запущений 1963 року Північно-Кримський канал на 85% забезпечував Крим прісною водою. Від травня 2014-го постачання води було призупинене - спочатку внаслідок несплати її перекачування, а потім – з політичних питань.

Повʼязані теми:

Наступна публікація