У Зеленського виступили за загальне декларування доходів. Що пропонують і кого звільнятимуть

У Зеленського виступили за загальне декларування доходів. Що пропонують і кого звільнятимуть

Фото: УНІАН

На думку Данила Гетманцева, норма про декларації - конституційна, а тим більше цю ідею на виборах президента підтримали 73%.

Радник новообраного президента Володимира Зеленського Данило Гетманцев запропонував ідею загального декларування в Україні.

У своєму Facebook він написав, що загальне декларування стане продовженням змін у податковій сфері, зокрема, буде реалізовуватися після амністії капіталів, "за яку, як відомо, проголосували 73% виборців".

На думку Гетманцева, першочергово повинна бути знівельована "можливість ухилення від оподаткування великого бізнесу та олігархів". Це пропонується робити через автоматичний обмін податковою інформацією, імплементацію до законодавства України плану BEPS, трансферне ціноутворення, реальні зміни на митниці, відповідальність за незаконне збагачення тощо.

"Я переконаний в тому, що загальне декларування, це захід, який виходить далеко за межі податкової системи як такої. Це те, що, серед інших заходів, впливає на формат взаємовідносин держави і громадянина. Те, що робить відповідальною державу перед громадянином і породжує у нього реальне, а не номінальне право вимагати у держави зустрічне сплаті податку задоволення, а сам факт сплати податку породжує гордість у платника податків, а не прикрість від того, що не вдалося ухилитися", - зазначив радник.

У той же час, декларувати доходи не потрібно буде тим, хто отримує доходи тільки від держави. Ідеться, зокрема, про пенсіонерів, які не працюютьЩодо громадян, які працюють за кордоном, то Гетманцев пропонує не зобов'язувати їх декларувати доходи, тому що вони платили податки не в Україні.

Гетманцев запевняє, що все відбуватиметься в електронній формі. "Можливо, для когось це буде новиною, але обов'язок подавати декларацію - це наш з вами конституційний обов'язок (67 Конституції). Можливо, когось дратує приклад США, де від подавання декларації звільнені лише деякі категорії населення, але мені здається це правильним прикладом для наслідування. Можливо для когось загальне декларування - це додаткові незручності і дурна витрата часу. Але я переконаний, що загальне декларування – це відповідальність перед собою, сім'єю, державою. І загальне декларування – це право. Право вимагати від держави, тієї держави, яка цілком усвідомлено фінансується, а значить і належить тобі", - вважає радник Зеленського.

Своєю чергою, екс-заступник міністра фінансів Олена Макеєва в коментарі до посту написала: "Про загальне декларування першим заявив Клименко. Пам'ятаю, була хороша соцреклама навіть. Але реалізувати не вдалося. Нікому не вдалося...". У відповідь Гетманцев написав: "Мені здається, нормальна ідея не може дискредитуватися тим, що її пропонував хтось одіозний, правда ж?... І ще дуже важливий момент. Я би реалізував практику зарубіжних країн, де платник податків отримує проект декларації, яку підготувала податкова та вносить зміни у разі незгоди. Зрозуміло, що ми сьогодні до цього не готові, але років за два - адже крута фішка, погодься, не будь постійно проти!".

Коли стане відома дата інавгурації і чим запам'яталися минулі церемонії

Коли стане відома дата інавгурації і чим запам'яталися минулі церемонії

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація