"Удар у спину": Румунія і Угорщина жорстко розкритикували український закон про освіту

"Удар у спину": Румунія і Угорщина жорстко розкритикували український закон про освіту

Фото: УНІАН

МЗС сусідніх країн вважають, що закон порушує права національних меншин.

Румунія і Угорщина розкритикували ухвалений Верховною Радою закон про освіту, вважаючи, що він порушує права національних меншин в Україні.

Із заявами щодо українського закону виступили міністерства закордонних справ двох сусідніх країн, передає Еспресо.

Вибір програм та навчання 12 років: парламент ухвалив освітню реформу

Вибір програм та навчання 12 років: парламент ухвалив освітню реформу

"Міністерство закордонних справ стурбоване ухваленим 5 вересня Верховною Радою законом про освіту, зокрема, через статтю 7, яка стосується навчання мовою національних меншин", - йдеться у заяві румунського МЗС.

У Бухаресті апелюють до Конвенції щодо захисту нацменшин, яка передбачає, що держава має визнавати право представника нацменшини на навчання рідною мовою. Це питання під час візиту до Києва наступного тижня підніме державний секретар Румунії Віктор Мікула.

МЗС Угорщини було більш категоричним у своїй заяві. У Будапешті закон назвали "ударом у спину" і таким, що сильно порушує права 150 тисяч угорців, що проживають в Україні.

"Ми вважаємо ганебним, що зміни до закону сильно порушують права угорської меншини, і ганебно, що країна, яка прагне розвивати все більш тісні відносини з ЄС, прийняла рішення, яке повністю суперечить європейським цінностям. Неприпустимо, що Україна позбавила угорців права навчатися рідною мовою в школах і університетах і залишила їм можливість робити це у дитячих садках і початкових класах", - йдеться у заяві.

В Угорщині обіцяють задіяти усі можливі європейські форуми, щоб український закон про освіту не вступив у силу.

Нагадаємо, 5 вересня під час засідання Верховна Рада України ухвалила в цілому закон України "Про освіту", яким запровадила 12-річну середню освіту.

Мовою навчання у закладах освіти визначено державну. У документі передбачається, що у закладах можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома та більше мовами - державною мовою, англійською мовою, а також іншими офіційними мовами Європейського Союзу. 

Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація