"Удар у спину". Угорщина та Румунія збираються боротися проти "звуження" прав нацменшин в Україні

"Удар у спину". Угорщина та Румунія збираються боротися проти "звуження" прав нацменшин в Україні

http://www.kormany.hu

Про це заявив угорський урядовець, перебуваючи з візитом у Румунії.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійятро заявив, що виступ  Угорщини та Румунії проти нового закону України «Про освіту» цілком природний.

Про це він сказав після зустрічі з румунським колегою Теодором Мелешкану, передає Радіо Свобода.

Міністр зазначив, що Угорщина зацікавлена у створенні і збереженні стратегічного контакту з Румунією в цьому питанні, адже «набагато краще створювати історії успіху, ніж мати справу з конфліктами». На його думку, український закон про освіту суперечить угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Через це, сказав міністр, він розглядає ухвалення українського закону як «удар у спину» двом державам.

Сійятро вважає, що українське законодавство нібито порушує права нацменшин. Він додав, що Угорщина та Румунія боротимуться спільно проти звуження мовно-освітніх можливостей угорської та румунської меншин.

Україна намагатиметься владнати непорозуміння із Угорщиною

Україна намагатиметься владнати непорозуміння із Угорщиною

Нагадаємо, 5 вересня під час засідання Рада ухвалила в цілому закон України "Про освіту", яким запровадила 12-річну середню освіту. Мовою навчання у закладах освіти визначено державну. У документі передбачається, що у закладах можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома та більше мовами - державною мовою, англійською мовою, а також іншими офіційними мовами Європейського Союзу.  Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти. 

Румунія і Угорщина розкритикували ухвалений закон про освіту, вважаючи, що він порушує права національних меншин в Україні. Із заявами щодо українського закону виступили міністерства закордонних справ двох сусідніх країн.

Президент Молдови Ігор Додон сподівається, що Україна відмовиться від нового закону про освіту через порушення прав нацменшин. За його словами, новий Закон про освіту призведе до скасування системи освіти на рідній мові для етнокультурних меншин в Україні.

Згодом у Росії цей закон назвали "актом насильницької українізації, який грубо суперечить ратифікованій Україною Європейській хартії регіональних мов або мов меншин". "Держдума" РФ підготувала заяву стосовно українського закону про освіту, в якому засудила ухвалення Верховною Радою документу. У МЗС РФ наголосили, що документ обмежує інтереси мільйонів російськомовних жителів України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація