Угорщина офіційно програла мовну суперечку з Україною у Венеційській комісії - МОН

Угорщина офіційно програла мовну суперечку з Україною у Венеційській комісії - МОН

Фото: Reuters

Офіційний висновок комісії очікують 11 грудня.

Венеційська комісія дійшла висновку, що роль державної мови не може піддаватись сумнівам та повністю відповідає всім міжнародно-правовим інструментам міжнародних та регіональних організацій.

Про це йдеться у заяві Міністерства освіти України після затвердження результатів на фінальному засіданні Венеційської комісії, 8 грудня 2017 року.

"МОН вітає послідовну позицію Комісії в питанні місця й ролі державної мови в освітньому процесі. Визначальна роль державної мови не може піддаватись сумнівам та повністю відповідає всім міжнародно-правовим інструментам міжнародних та регіональних організацій. Ми вдячні Венеціанській комісії за підтвердження цієї позиції", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, найголовніша теза висновку полягає в тому, що стаття 7 є рамковою та підлягає подальшій деталізації, зокрема у Законі "Про загальну середню освіту". У МОН погодились із цим висновком.

"Спільно з національними громадами МОН працюватиме над подальшою розробкою різних підходів до навчання меншин, з урахуванням їхніх освітніх потреб. Основна ціль – забезпечити достатній рівень володіння як державною, так і рідною мовами", - наголосили у профільному міністерстві.

Крім того, Комісія прийняла аргументацію української сторони щодо закидів, ніби мовна стаття Закону "Про освіту" звужує права представників національних меншин. У Комісії зазначили, що питання змісту і обсягу прав належать виключно до компетенції Конституційного Суду України, а низка питань щодо застосування мов має вирішуватись спеціальними законами. Таким чином, обвинувачення з боку Угорщини не підтримані.

Етнічні угорці на Закарпатті обурюються освітнім законом та майже не розуміють української мови

Етнічні угорці на Закарпатті обурюються освітнім законом та майже не розуміють української мови

При цьому у Комісії рекомендували "видовжити перехідний період для імплементації статті".

"Так, наразі Закон "Про освіту" вказує, що повноцінно в силу мовна стаття має вступити в 2020 році. Міністерство освіти і науки України погоджується, що з педагогічної точки зору продовження перехідного періоду є обґрунтованим і повністю підтримає цю рекомендацію. Комісія також підкреслила, що Україна має максимально широко використати можливості пункту 4 статті 7, що МОН і планує зробити", - заявили у МОН України.

У Міністерстві освіти також закликали партнерів-сусідів до конструктивного діалогу.

Офіційний висновок буде оприлюднений Венеційською комісією 11 грудня.

Нагадаємо, МЗС Угорщини закликало направити у Закарпатську область постійну місію ОБСЄ для спостереженням у зв'язку з "напруженою" ситуацією та начебто антиугорськими настроями.  

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив угорському колезі Петеру Сійярто на зустрічі глав МЗС у Відні, що кількість представників угорської меншини у Закарпатській області постійно зменшується і наразі не складає навіть 100 тисяч. 

В МЗС Угорщини назвали дві умови для вирішення конфлікту з Україною навколо освітнього закону, котрий, на думку угорців, порушує права нацменшин на Закарпатті. Це позиція етнічних угорців та дотримання усіх прав меншини.

Повʼязані теми:

Наступна публікація