Указ Зеленського про розпуск Ради офіційно набрав чинності

Указ Зеленського про розпуск Ради офіційно набрав чинності

Фото: УНІАН

Його опублікували в офіційному віснику уряду.

Указ президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради та дострокове проведення парламентських виборів опублікований у газеті "Урядовий кур’єр".

Про це повідомляє "Інтерфакс".

Таким чином, цей указ відсьогодні, 23 травня, набуває чинності.

Згідно з указом, дострокові парламентські вибори відбудуться в Україні 21 липня 2019 року.

Оскільки 22 травня Верховна Рада провалила включення до порядку денного зміни до виборчої системи, відповідно цьогорічні вибори відбудуться за старою змішаною системою - 225 депутатів обиратимуть за партійними списками, а ще 225 - на мажоритарних округах.

Нагадаємо, 20 травня Зеленський під час інавгураційної промови заявив, що розпускає Верховну Раду. Політики відреагували на це по-різному: ми зібрали їхні коментарі з цього приводу.

Вранці 21 травня в Адміністрації президента відбулись консультації із спікером Андрієм Парубієм, його заступниками, лідерами фракцій і депутатських об'єднань. У прес-службі Зеленського назвали головний аргумент для розпуску - "дуже низька довіра громадян до парламенту". Юридична підстава для розпуску – від 2016 року у ВР не існувало коаліції.

За словами голови Адміністрації президента Андрія Богдана, можливим є зменшення строків тендерних закупівель, які будуть проводитися ЦВК для провдення виборів до ВРУ. Окрім цього, Зеленський хоче внести зміни до закону України про вибори, а саме зменшити прохідний бар'єр до 3% та скасувати мажоритарну систему.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради. Згідно з ним, позачергові вибори відбудуться 21 липня.

ВР провалила зміни до виборчого законодавства

ВР провалила зміни до виборчого законодавства

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація