Україна готує дипломатичний демарш в ООН через ситуацію з українськими кораблями

Україна готує дипломатичний демарш в ООН через ситуацію з українськими кораблями

Фото: Reuters

Українська сторона звернеться до Радбезу ООН.

Україна негайно звертається до Ради Безпеки ООН через події навколо українських кораблів біля Керченської протоки.

Про це повідомив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

"За дорученням президента Петра Порошенка негайно звертаємося до Ради Безпеки ООН. Зухвалу поведінку агресора можна зупинити лише спільними скоординованими зусиллями!", - написав він у Twitter.

Речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко додав, що українська сторона готує низку дипломатичних кроків на рівні генерального секретаря ООН, а також у Радбезі ООН у відповідь на дії Росії. Серед них - дипломатичний демарш.

"Застосування прикордонними кораблями РФ сили проти кораблів ВМС України є відверто агресивними діями, на які має належним чином відреагувати ООН", – сказав дипломат, передає Укрінформ.

Ніколенко додав, що провокації Росії у Чорному та Азовському морях будуть відображені в новій резолюції, яку готує українська сторона. "Цей інцидент лише підтверджує важливість підготовленого Україною в ГА ООН проекту резолюції щодо мілітаризації Криму, розгляд якої відбудеться наступного місяця", –  сказав дипломат.

Пізніше віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко додала, що посол України при ООН Володимир Єльченко вже звернувся до Китаю, який зараз головує в Радбезі ООН, з вимогою негайно скликати засідання органу.

"Ми маємо пряму збройну агресію РФ проти України. Атакують наш морський простір", - зазначила Геращенко.

Демарш може містити прохання, протест, застереження тощо і бути виражений в письмовій або усній формі. У практиці Ради безпеки ООН як демарш використовується демонстративний відхід делегації із залу засідань під час виступу однієї зі сторін конфлікту. Демарші використовуються у випадках, коли звичайні дипломатичні засоби (переговори, консультації, тощо) Не допомагають вирішити ту чи іншу спірну ситуацію або проблему, а питання вимагає термінового врегулювання.

Росіяни відкрили вогонь по українських катерах біля Керченської протоки

Росіяни відкрили вогонь по українських катерах біля Керченської протоки

Повʼязані теми:

Наступна публікація