Україна могла не отримати незалежність: Кравчук розповів про сценарії збереження СРСР

Україна могла не отримати незалежність: Кравчук розповів про сценарії збереження СРСР

Фото: УНІАН

За його словами, у 1991 році Борис Єльцин пропонував створити конфедерацію держав.

Перший президент незалежної України Леонід Кравчук (1991-1994 рр.) заявив, що у 1991 році керівники союзних республік розглядали можливість перетворення СРСР на конфедерацію.

Про це інформує "Україна 24".

За його словами, перед підписанням Біловезьких угод (8 грудня 1991 року у Біловезькій Пущі президент України Леонід Кравчук, президент Росії Борис Єльцин та голова Верховної Ради Республіки Білорусь Станіслав Шушкевич ухвалили документ про припинення існування СРСР)  у Москві розглядали сценарій про збереження Радянського Союзу.

Кравчук пригадав, що тоді Борис Єльцин запропонував створити замість федерації конфедерацію.

"І ми почали обговорювати, якою може бути конфедерація на території СРСР, і дійшли висновку: давайте обговоримо цю тему з Горбачовим. Сіли за стіл, Єльцин говорить: Михайле Сергійовичу, в нас не клеїться, ми не можемо домовитися, тому що почалися великі рухи в республіках, люди хочуть більше прав, свобод, незалежності. Давайте подумаємо, як реформувати країну з федерації на конфедерацію. Горбачов каже: а зразок конфедерації можете запропонувати? Єльцин говорить: звичайно, Швейцарія, сьогодні ви президент, через рік Леонід Макарович, ще через рік я. Горбачов так задумався і каже: ні, так не можна, повинен бути один президент", — розповів перший президент незалежної України.

Кравчук вважає, що для Горбачова тоді головним було питання збереження своєї влади.

"Через деякий час Михайло Горбачов запропонував всесоюзний референдум про збереження СРСР. І стало ясно, що нічого радикально він не збирається міняти. Горбачов хотів робити зміни при збереженні системи. А це неможливо", — підсумував Кравчук.

Читайте також:

"Україна має бути в НАТО": Леонід Кравчук про входження в Альянс

"Україна має бути в НАТО": Леонід Кравчук про входження в Альянс

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація