"Україна повинна бути незалежною, але..." Що говорив Путін про Київ і геополітику

"Україна повинна бути незалежною, але..." Що говорив Путін про Київ і геополітику

Фото: Reuters

Російський президент декілька годин відповідав на запитання журналістів.

Президент Росії Володимир Путін провів 14 грудня тринадцяту щорічну прес-конференцію, під час якої торкнувся низки геополітичних питань.

Зокрема, лідер РФ поскаржився, що мінський процес щодо врегулювання ситуації на Донбасі є неефективним.

"На мій погляд, перш за все через неконструктивну позицію представників сьогоднішньої київської влади. Немає жодного бажання реалізовувати Мінські угоди. Немає жодного бажання почати справжній політичний процес, завершенням якого може бути реалізація договору про особливий статус Донбасу, який закріплений у відповідному законі України, ухваленому Радою. Але невведений досі під різними приводами в силу. Параметри цього закону добре відомі", - сказав він.

За словами Путіна, США по суті є повноцінними і повноправними учасниками процесу врегулювання, незалежно від того, чи є вони учасниками нормандського формату.

Окрім цього, він похвалив роботу президента Трампа, який має "досить серйозні досягнення навіть за той період часу, який він працює".

"Подивіться на ринки, як вони зросли. Це говорить про довіру інвесторів до американської економіки. Це говорить про те, що вони довіряють, що робить президент Трамп у цій сфері. Думаю, що є речі, які він хотів би зробити, але поки не зміг. Йдеться про реформу охорони здоров'я. Він говорив про зовнішньополітичну сферу - про поліпшення відносин із Росією. Це очевидно, що, навіть якщо б він і хотів, він поки не в змозі це зробити через відомі обмеження. Я думаю, в інтересах американського и російського народів ми нормалізуємо наші відносини, будемо їх підтримувати", - додав російський лідер.

Натомість Путін натякнув, що припиняти військову агресію на сході України не збирається і вкотре запевнив, що нібито російських військ на Донбасі немає.

"Першоджерело - державний переворот, збройне неконституційне захоплення влади. Частина України з цим не погодилася, почали з цим боротися, з незгодними, за допомогою спецслужб, а потім і повномасштабного застосування збройних сил. Російської армії на території Донбасу немає, але там створені певні військові міліцейські формування, які є самодостатніми і готові відбити будь-які великомасштабні військові акції проти Донбасу. Це відповідає захисту інтересів людей, які там проживають. Тому що, якщо у них такої можливості не буде, різанина буде здійснена націоналістичними батальйонами", - зазначив президент РФ, який вважає, що українці та росіяни є одним народом, а анексія Криму - це повернення півострова, який "1954 року взяли Крим туди віддали, порушуючи чинне тоді союзне законодавство, яке вимагало тоді згоди Верховної ради РРФСР. Тоді було вирішено Президією Верховної Ради".

"Україна повинна бути незалежною, самостійною. Вони мають право... Але...", - додав він.

До того ж Путін звинуватив Україну в гальмуванні обміну заручниками.

"За дорученням президента Порошенка цим займається Медведчук. Він звернувся з проханням, оскільки обмінів давно не було, вплинути на керівництво невизнаних "республік", щоб вони погодилися на цей обмін. Ми провели цю роботу, і я навіть вперше розмовляв з цими "керівниками". Вони погодилися. Потім Медведчук, зрозуміло, за узгодженням з українською стороною, це була їхня пропозиція, привіз список з 67 людьми з одного боку і близько 300 з іншого боку. Це був український список. І з ним погодилися. Потім сказали, що це недобре і повинні цей список змінити. Знову взяли і все зупинили", - розповів він.

Окремо російський президент повідомив, що збирається балотуватися на вибори-2018 як самовисуванець, і запевнив, що влада "нікого не боялася і не боїться", відповідаючи на запитання телеведучої і журналіста Ксенії Собчак щодо конкуренції під час перевиборчої кампанії. Натомість він порівняв російського опозиціонера Олексія Навального та саму Собчак із скандальним грузинським політиком, позбавленим українського громадянства, Міхеілом Саакашвілі.

"Ті, кого ви назвали, - це Саакашвілі тільки в російському виданні. Ви хочете, щоб такі Саакашвілі дестабілізували ситуацію в країні? Ви хочете, щоб ми переживали від одного Майдану до іншого? Ми все це вже проходили. Ви хочете це повернути? Я впевнений, що переважна більшість громадян Росії цього не хоче", - сказав Путін, перед цим назвавши колишнього президента Грузії "плювком в обличчя грузинського та українського народів".

Повʼязані теми:

Наступна публікація