Україна розпочинає новий етап переговорів з Іраном у справі про збиття літака МАУ під Тегераном

Україна розпочинає новий етап переговорів з Іраном у справі про збиття літака МАУ під Тегераном

Фото: Getty Images

Під час другого раунду переговорів будуть працювати три робочі групи.

Українська делегація 19 жовтня розпочинає другий етап перемовин щодо збиття літака МАУ в січні 2020 року іранською ракетою під Тегераном. Дипломати прагнуть з'ясувати всі обставини катастрофи.

Про це інформує пресслужба Міністерства закордонних справ України.

Делегацію з України очолює заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін. За його словами, під час зустрічі сторони обговорюватимуть всі обставини, які призвели до збиття українського літака. Це, зокрема, як людська помилка, так і результат прорахунків в системі організації польотів над Іраном.

"Для цього два дні (в Тегерані - ред.) працюватимуть три робочі групи: це – авіаційні експерти, слідчі прокурори, а також військові. Запит на справедливість є першочерговим з боку нашого суспільства і ми не відступимо від цього, якою б гіркою не була ця правда", - розповів Єнін.

Нагадаємо, що літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який прямував з Тегерана до Києва, розбився вранці 8 січня невдовзі після вильоту з іранської столиці. Жертвами катастрофи стали 176 осіб - усі, хто перебував на борту. Тегеран офіційно визнав, що Boeing був збитий іранськими військовими "ненавмисно". Згодом іранська влада повідомила, що причиною авіакатастрофи стала людська помилка під час налаштування радарної системи в підрозділі протиповітряної оборони.

У Франції 20 липня  2020 року почали розшифровувати "чорні скриньки". Аналіз відбувався у три етапи: перший - відкрити самописці, не пошкодивши карти пам’яті, другий - зробити копії збереженої на самописцях інформації до прослуховування записів і перегляду параметрів польоту, та третій - прослухати записи самописців у присутності юридичних фахівців. 

23 липня у Франції завершили попередній аналіз обох бортових самописців збитого під Тегераном у січні 2020 року літака МАУ. 

Збиття Boeing 737 під Тегераном: що змінилося за півроку після трагедії

Збиття Boeing 737 під Тегераном: що змінилося за півроку після трагедії

Повʼязані теми:

Наступна публікація