Україна та Чехія оголосили про перезавантаження відносин між країнами

Україна та Чехія оголосили про перезавантаження відносин між країнами

Фото: Сайт президента України

До Києва приїхали чеський прем'єр та інвестори.

Київ та Прага домовилися про перезавантаження відносин. Про це йшлося під час зустрічі президента України Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Чеської Республіки Андрея Бабіша.

Зеленський на спільному брифінгу з Бабішем зазначив, що це перший візит чеського прем’єра до України від 2008 року, пише "Європейська правда".

"Коли ми говоримо про рестарт – це бажання зустрічатися і бажання домовлятися. Цей приїзд говорить про те, що ми виходимо на новий рівень відносин між нашими країнами", - заявив Зеленський.

Україна також посилить взаємодію з Вишеградською групою, до якої входять Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина.

"У рамках головування Чехії у "Вишеградській четвірці" ми домовилися посилити взаємодію між Україною та цією групою. Впевнений, що досвід інтеграції цих держав до ЄС буде для нас дуже корисним", – заявив Зеленський.

Бабіш запросив президента України відвідати зустріч "Вишеградської четвірки" у Празі.

"Ми говорили з паном президентом, що В4 має свою вагу, свій голос у межах Євросоюзу. Ми активні. І ми будемо дуже вдячні, якщо пан президент відвідає нас у Празі, коли ми головуватимемо у В4" – сказав прем'єр Чехії.

Глава держави також подякував Чехії за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України.

"Позиція пана прем'єра, що Крим і Донбас – це Україна. На цьому можемо поставити крапку. Це є позиція Чехії щодо нашого суверенітету", - сказав президент.

Водночас Бабіш зауважив, що останнім часом "з Європи не дуже багато прем’єрів приїжджало", і це потрібно змінювати.

"З нами є велика делегація з підприємцями щодо інвестицій… Тому я говорю про невеликий рестарт. Тому я кажу, що ми будемо частіше бачитись", - сказав прем’єр Чехії.

Раніше в Чехії на офіційні заходи запросили організацію окупантів з Криму. Посольство України наголосило, що такі дії є особливо цинічними на тлі того, що на окупованому півострові тривають утиски кримських татар.

Посольство України назвало провокацією запрошення до Чехії псевдокримської організації

Посольство України назвало провокацією запрошення до Чехії псевдокримської організації

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація