Україна виграла апеляцію в Росії. Суд ООН розпочинає розгляд справи щодо дій Кремля в Криму та на Донбасі

Україна виграла апеляцію в Росії. Суд ООН розпочинає розгляд справи щодо дій Кремля в Криму та на Донбасі

Фото: Associated Press

Справа стосується фінансування тероризму та расової дискримінації.

Міжнародний Суд Правосуддя ООН виніс рішення на користь України, визнавши, що він має юрисдикцію у справі України проти Російської Федерації.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

"Незважаючи на зусилля РФ уникнути відповідальності за свої численні порушення міжнародного права, сьогодні Суд остаточно відхилив заперечення РФ щодо юрисдикції та погодився з Україною, що її вимоги належним чином подані на розгляд Суду. Всі вимоги України, які стосуються фінансування тероризму в Україні та расової дискримінації в Криму, тепер будуть предметом розгляду на слуханнях по суті. Це беззаперечна перемога", - зазначила в Twitter речниця МЗС Катерина Зеленко.

Фото: Facebook/Олена Зеркаль

"Як наслідок сьогоднішнього рішення, Україна готова представляти свою справу по суті перед МС ООН. Наступним кроком очікується встановлення Судом дедлайну для подання Російською Федерацією Контр-Меморандуму. Після наступних подань Суд проведе слухання по суті, на яких Україна зможе представити свою повну справу", - зазначили в МЗС України.

LIVE: Заступниця голови МЗС України Олена Зеркаль коментує рішення Міжнародного суду ООН в Гаазі, який визнав свою юрисдикцію для розгляду позову України проти Росії

Опубліковано UATV українською Пʼятниця, 8 листопада 2019 р.

"Те, що РФ робила і робить на Донбасі, буде предметом розгляду Міжнародного суду ООН. Сьогоднішне рішення буде наддорого коштувати Росії у всіх сенсах. Воно є світовим прецедентом і відповіддю для тих, хто скиглить, що важелів проти агресора немає. Вони є, за них потрібно боротися", - написав у Twitter ексміністр закордонних справ Павло Клімкін.

У вересні 2018 року Росія виступила з попередніми запереченнями щодо юрисдикції суду розглядати звернення України. Тоді українська сторона закликала суддів визнати юрисдикцію та перейти до розгляду справи по суті, передає "Громадське".

Нагадаємо, у січні 2017 року Україна подала проти РФ позов, у якому вимагає відшкодувати збитки за систематичні порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 квітня 2017 року видав рішення за Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Так, Росія зобов’язана забезпечити дотримання прав кримських татар в анексованому Криму, дозволити діяльність Меджлісу та гарантувати доступність освіти українською мовою.

Водночас суд вирішив, що у порушенні норм Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму Україна не надала достатньо доказів проти РФ.

Україна звинувачує РФ у спонсоруванні незаконних збройних формувань, через діяльність яких постраждали люди під час катастрофи літака рейсу МН17, актів тероризму в Маріуполі, Краматорську, Волновасі. Україна вимагає відшкодувати збитки за збиття Малазійського боїнгу MH17.

Якщо у Гаазі погодяться із аргументами Києва проти Росії, суд ООН почне розглядати справу по суті

Якщо у Гаазі погодяться із аргументами Києва проти Росії, суд ООН почне розглядати справу по суті

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація