Україна заявила в ОБСЄ про невизнання виборів до Держдуми РФ

Україна заявила в ОБСЄ про невизнання виборів до Держдуми РФ

Фото: УНІАН

Українські дипломати попросили ООН та ОБСЄ постійно моніторити забезпечення прав людини в Криму та на Донбасі.

Україна закликала ООН та ОБСЄ здійснювати моніторинг прав людини в окупованому Криму та на Донбасі.

Про це йдеться у коментарі речниці МЗС України Мар'яни Беци, оприлюдненому на сторінці Департаменту консульської служби МЗС у Facebook.

"Під час щорічної наради з огляду виконання зобов'язань держав-учасниць ОБСЄ у людському вимірі (Варшава, 19-30 вересня 2016 року) делегація України звертатиме увагу на загрози безпеці та правам людини на просторі ОБСЄ, що стали наслідком триваючої агресії Росії проти України", - наголосила вона.

Як зазначила Беца, під час офіційного відкриття наради ОБСЄ делегація України заявила рішучий протест щодо проведення Росією 18 вересня 2016 року виборів до Держдуми на території окупованого Криму, а також закликала держави-учасниці ОБСЄ до солідарності з Україною.

"Україна вважає такі вибори нелегітимними та нікчемними, які порушують українське законодавство та міжнародне право", - додала речниця МЗС.

У департаменті зауважили, що особливий наголос було зроблено на необхідності постійного моніторингу ситуації із забезпеченням прав громадян України на окупованих територіях Криму та Донбасу з боку інститутів ОБСЄ, ООН та інших міжнародних організацій.

"Делегація України закликала інститути ОБСЄ та держави-учасниці Організації не поступатися Гельсінкськими принципами та не нехтувати цінностями ОБСЄ на догоду Росії, яка їх грубо порушила вперше після Другої світової війни, незаконно окупувавши АР Крим - частину території України - та розв'язавши конфлікт та підтримуючи незаконні збройні формування на Донбасі", - додали у відомстві.

Окремо повідомляється, що делегація України також висловила протест у зв'язку з незаконними діями Росії стосовно українських політичних в'язнів – Олега Сєнцова, Олександра Кольченка та інших українських громадян, яких незаконно утримують у РФ, та закликала держави-учасниці використати всі наявні міжнародні правозахисні інструменти з метою їхнього негайного звільнення.

Нагадаємо, у неділю, 18 вересня, у Росії відбулося голосування на виборах в нижню палату парламенту – Державної думи. Москва вперше організувала вибори до свого парламенту на окупованих українських територіях – в Криму і Севастополі.

Україна відмовила Росії в організації виборів на своїй території. Відмова стосується і російських дипломатичних представництв – посольства і консульств.

Повʼязані теми:

Наступна публікація