Українці можуть провести до Ради сім партій, а Зеленський та Вакарчук мають шанси потрапити у другий тур – опитування

Українці можуть провести до Ради сім партій, а Зеленський та Вакарчук мають шанси потрапити у другий тур – опитування

Фото: Reuters

На парламентських виборах наразі перемогла б "Батьківщина", а її лідерка Юлія Тимошенко точно потрапила б до другого туру.

На майбутніх парламентських виборах українці можуть провести до парламенту сім партій, а до другого туру президентських виборів мають шанс потрапити щонайменше семеро людей.

Про це йдеться у даних спільного соціологічного опитування центрів Разумкова та SOCIS, а також Київського міжнародного інституту соціології.

Найбільше голосів серед тих, хто вже визначився, українці готові віддати партії Юлії Тимошенко "Батьківщина" - 14,5%. Далі йдуть партії "Слуга народу" Володимира Зеленського (10%) та "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка (8%). На четвертому та п’ятому місці будуть партії президента Петра Порошенка "Солідарність" (7,5%) та депутата Юрія Бойка "Опозиційний блок" (7,3%). Останніми п’ятивідсотковий бар’єр подолають партії депутата Вадима Рабіновича "За життя" та "Радикальна партія" нардепа Олега Ляшка (обидві по 5,2%).

Крім цього, українці готові провести до другого туру аж сімох кандидатів – Юлію Тимошенко (12,9%), Петра Порошенка (8,4%), Володимира Зеленського (7,9%), Святослава Вакарчука (7,6%), Анатолія Гриценка (7,5%), Юрія Бойка (7,1%) та Олега Ляшка (5,2%).

Однак, на запитання, хто з кандидатів точно переможе, зі значним відривом українці назвали Тимошенко (15,4%) та Порошенка (13,4%), тоді як їхні найближчі конкуренти не набрали і 4%.

Соціологи також запитали українців, у перемозі яких кандидатів, на їхню думку, найбільше зацікавлена Росія. Близько 46,5% вважають, що найбільше у Кремлі зацікавлені у перемозі Бойка, 37,9% - у перемозі Рабіновича й 28,4% - у перемозі Тимошенко.

Загалом було опитано 10005 респондентів у період 30 серпня-9 вересня 2018 року.

Нагадаємо, наприкінці серпня соціологи зафіксували рекордну кількість прихильників незалежності України – ця цифра сягнула 79%, тоді як у 2014 і 2017 роках проголосувати за незалежність були би готові по 76% респондентів.

Соціологічна група "Рейтинг" дослідила, кого обрали б українці на президентських виборах

Соціологічна група "Рейтинг" дослідила, кого обрали б українці на президентських виборах

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація