Українець, який дав "свідчення" проти Яценюка, розповів про катування в російській в'язниці

Українець, який дав "свідчення" проти Яценюка, розповів про катування в російській в'язниці

На Станіслава Клиха тиснули з першого дня його затримання / Фото: Відкрита Росія

Його били струмом, морили голодом, вводили психотропні речовини.

Марина Дубровіна, адвокат українця Станіслава Клиха, якого незаконно утримують в СІЗО П'ятигорська, заявляє, що її підзахисного "старашно катували" і змушували таким чином обмовити себе і високопоставлених українців.

"На нього тиснули і "трамбували" з найпершого дня його затримання. Тиск тривав і коли я вступила у справу, уклавши договір з його батьками. Коли я вступила у справу, і Стас вперше побачив адвоката, який представляє його інтереси, він відмовився від усіх раніше даних свідчень", - сказала захисник Клиха.

"Прочитавши записку Станіслава Клиха про тортури, які йому довелося пережити, можна припустити, що подібне відбувалося і з Миколою Карпюком (також утримуваний в Росії українець, - ред.), який більше півтора років утримувався в одиночній камері, і весь цей час до нього не зміг пройти жоден адвокат, з якими домовлялася його сім'я. Карпюка ховали від усіх: адвокатів, родичів, українських консулів. Кажуть, що в матеріалах справи є його медична експертиза, в якій йдеться, що на тілі арештованого зафіксовано 19 рубців. Як виникли ці рани, не уточнюється", - пишеться в статті на сайті "Відкритої Росії".

Ось що написав 40-річний викладач історії Станіслав Клих в Європейський суд з прав людини 30 липня 2015 року:

"Після арешту 08.08 2014 до мене були застосовані дії з метою змусити мене дати свідчення, до мене були застосовані незаконні методи дізнання і слідства, виражені у заподіянні мені побоїв і каліцтв у тому числі за допомогою наручників і електричного струму, тривалого стояння на колінах, в результаті чого на зап'ястях рук, колінах є численні шрами.

Також мені давали алкоголь, психотропні препарати, які вводили у вену. Все це мало місце в Зеленокумську (ІТТ) і у Владикавказі з 28.08 по 22.09 2014.

Ці методи застосовувалися до мене з метою змусити мене визнати, що я нібито був у Чечні в 1994-2000 роках і брав участь у військових діях на боці Дудаєва, брав участь у вбивствах військовослужбовців на площі Мінутка в Грозному, мав намір проводити теракти в різних містах Росії і нібито з цією метою приїхав до Росії.

Крім цього у Владикавказі мене по кілька діб тримали на тюремному дворі, не даючи ні води, ні їжі. В результаті застосування цих методів я був доведений до стану дистрофії, не міг тримати в руках ложку, ручку, оскільки кисті рук були вивернуті в результаті приковування до решітки.

В екзекуції брали участь невідомі мені особи в масках, які перед тим, як почати катувати мене, одягали мені на голову мішок, зав'язавши його зверху скотчем-стрічкою.

У допитах, які після їх завершення, як правило, закінчувалися тортурами, брали участь особи, які називають себе "Юра", "Саша", "Сергій", "Веніамін", а також співробітники ІТТ і СІЗО Зеленокумська і Владикавказа.

...

Тортури в м. Владикавказ проводилися з інтервалом у 2-3 дні, щоб я міг відпочити, мене відгодовували за цей час, потім йшли катування із застосуванням струму.

В СІЗО Владикавказа на Пушкінській, куди мене привезли з ІТТ Владикавказа після моєї відмови зізнаватися в тому, що я був у Чечні ("Саша" і "Коля" стверджували, що вони з Москви, поїли мене горілкою протягом 2 вечорів, після чого я втрачав свідомість до наступного дня, мене били, потім я був відправлений орієнтовно 11.09.2014 року."

Його заява підписана 30 липня 2015 року.

"Я впевнена, що Стаса пробили за списками УНА-УНСО, коли він приїхав в Орел і зареєструвався в готелі, — говорить адвокат Марина Дубровіна. — Я питала його, як він опинився в цій партії. Стас розповів мені, що, коли навчався в університеті на історичному факультеті в 1991-1992 роках, всім студентам пропонували вступити в Українську національну асамблею, і всі вони туди записувалися. Через кілька років він хотів звідти вийти, тому що, на його думку, партія стала занадто радикально націоналістичною, — але вийти звідти він не міг: не було жодного механізму виходу з цієї організації. Так він і залишився членом УНА-УНСО, що і зробило його обвинуваченим у справі "українських бойовиків".

У справі про "українських вікінгів", які воювали в Чечні, налічується кілька десятків потерпілих, у тому числі 25 загиблих російських військових і 15 поранених. Ніхто з них не впізнав ні Клиха, ні Карпюка.

"Перед нами — чергова фейкова справа, мета якої — не Микола Карпюк і не Станіслав Клих. Мета — Арсеній Яценюк, Дмитро Ярош та інші українські політики", - наголошується в статті.

Нагадаємо, що російські слідчі вважають, що прем'єр України Арсеній Яценюк в середині 1990-х років воював проти Збройних сил РФ у складі карального загону в Чечні, повідомив глава Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін. Дізналися про це слідчі нібито зі "свідчень" Миколи Карпюка та Станіслава Клиха – українських політв'язнів, яких росіяни незаконно тримають під слідством.

Повʼязані теми:

Наступна публікація